fjern søgeboks

Løntilskud - Ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål om ansættelse med løntilskud

Vejledning om ansættelse med løntilskud
Her er nogle af de spørgsmål, vi ofte får i Friskolernes Hus om ansættelsesvilkår i løntilskudsjob.

Har du spørgsmål, så kontakt Friskolernes Hus på tlf. 6261 3013.

Ansættelsesbrev

Der skal altid oprettes et ansættelsesbrev(/ansættelseskontrakt), som beskriver løn og arbejdsvilkår, samt den forventede længde af tilskudsperioden.

Betalingen af den fulde lønudgift påhviler skolen. Skolen kan få tilskud i en given periode, men manglende tilskud kan ikke begrunde tilbageholdelse af løn.

Ansættelsesforholdet kan kun bringes til ophør i overensstemmelse med de vilkår, der fremgår af ansættelsesbrevet, hvilket i praksis vil sige i overensstemmelse med gældende overenskomst og lovgivning, fx ligebehandlingslovgivningen.

Lønvilkår m.m.

Pr. 1. januar 2017 udgør lønnen i et offentligt løntilskudsjob 124,71 kr. pr. time. Timelønnen er eksklusiv feriegodtgørelse, ferietillæg og eventuel søn- og helligdagsbetaling.  

Udover timelønnen kan der ydes visse tillæg til dækning af omkostninger, arbejdstidsbestemte tillæg og arbejdsbestemte tillæg. Sådanne ydelser kan kun udbetales, når der er hjemmel i en overenskomst. Omkostninger kan fx være udgifter til sikkerhedsudstyr. Arbejdstidsbestemte tillæg kan fx være tillæg for arbejde efter kl. 17. Arbejdsbestemte tillæg som ikke er en fast del af lønnen gives for en særlig funktion eller forpligtelse, som for eksempel delt tjeneste. 

Det er ikke muligt, at etablere en løntilskudsansættelse hos en offentlig arbejdsgiver (herunder frie grundskoler) på nedsat tid, således at en del af ydelsen udbetales som supplerende dagpenge eller supplerende kontakthjælp. Arbejdstiden skal med andre orde beregnes på baggrund af hele ydelsen.  

Pensionsbidrag skal ydes, såfremt der til ansættelsen er tilknyttet en overenskomstmæssig pensionsordning. I sådanne tilfælde skal skolen indbetale såvel arbejdsgiverbidraget som den ansattes eget pensionsbidrag beregnet på grundlag af den overenskomstmæssige timeløn – og ikke efter den faktisk udbetalte timeløn. Ved overenskomstmæssig timeløn forstås den grundløn som vedkommendes lønanciennitet vil berettige til.

Arbejdstid under løntilskud

Antallet af ugentlige timer, som en person i løntilskud kan ansættes til, afhænger af, hvor meget vedkommende ville få som ledig. Et par eksempler illustrerer princippet. 

A)    Personen modtager den maksimale dagpengesats på 4.245 kr. pr. uge. Hertil lægges arbejdsmarkedsbidrag på 8 % til et samlet beløb på 4.614,13 kr. Arbejdstimetallet beregnes som 4.614,13/124,71 = 37 timer. Ugelønnen vil derfor være 37 x 124,71 timer = 4.614,27. kr. Ugelønnen kan omregnes til månedsløn ved at gange med 13/3. I dette tilfælde 19.995,17 kr.  

B)    Løntilskudsperson med dagpengesats på 3.480 kr. pr. uge. Hertil lægges arbejdsmarkedsbidrag på 8 % til et samlet beløb på 3.782,60 kr. Arbejdstimetallet beregnes som 3.782,60/124,71 = 30,33 timer. Timetallet rundet op og ugelønnen vil derfor være 31 x 124,71 timer = 3.866,01. kr. Ugelønnen kan omregnes til månedsløn ved at gange med 13/3. I dette tilfælde 16.752,71 kr.  

C)    Løntilskudspersonen er ikke-forsørger og kontanthjælpsmodtager over 30 år. Ydelsen vil dag være 2.571,46 kr. pr. uge. Hertil lægges arbejdsmarkedsbidrag på 8 % til et samlet beløb på 2.795,07 kr. Arbejdstimetallet beregnes som 2.795,07/124,71 = 22,41 timer. Timetallet rundet op og ugelønnen vil derfor være 23 x 124,71 timer = 2.868,33 kr. Ugelønnen kan omregnes til månedsløn ved at gange med 13/3. I dette tilfælde 12.429,43 kr. 

Timelønnen og de offentlige ydelser, som indgår i beregningerne i eksemplerne ovenfor, reguleres årligt den første mandag i kalenderåret.  

Der gælder særlige forhold, hvis løntilskudspersonen er revalidend, førtidspensionist eller er omfattet af den særlige ordning for nyuddannede, handicappede og ledige selvforsørgende. Friskolernes Hus kan også være behjælpelig med råd og information i disse tilfælde.   

Andre regler og lovgivning 

Personer der ansættes med løntilskud er omfattet af den lovgivning, der gælder for lønmodtagere, med mindre Beskæftigelsesministeriet har fastsat undtagelser. Det betyder at lovgivning om graviditet, forskelsbehandling, arbejdsmiljø- og arbejdsskadelovgivning, funktionærloven, ferieloven m.fl. er gældende.   

Specielt i forhold til barsel bemærkes, at der ikke er pligt til at orientere jobcentret om, at man er gravid; mens der naturligvis er pligt til at orientere arbejdsgiver.    

Beskæftigelsesministeriets vejledning om løntilskud 

Har du spørgsmål, eller er du i tvivl, så kontakt Friskolernes Hus

Ring til Friskolernes Hus
62613013
Tove Dohn
Skriv til mig
tove(at)friskolerne.dk

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12