Debatarrangementer 2019

GØR DE FRIE SKOLER EN FORSKEL FOR SAMFUNDET?

Grundtvig Centeret på Aarhus Universitet og FRISKOLERNE inviterer til 4 arrangementer i maj.

Gør de frie skoler en forskel? Bruger skolerne friheden på en måde, der kommer det øvrige samfund til gode på lang sigt? På hvilke punkter går det godt - og på hvilke bør der strammes op? Og gør de frie skoler egentlig en forskel for samfundet?

Demokratiets åndedræt eller semi-private folkeskoler?

Hver femte grundskoleelev går i en fri skole, og træder derfor efter endt skolegang ind i fremtidens samfund præget af, hvordan de frie skoler laver skole.

De frie skolers frihedsrettigheder har, ud over et alment uddannende sigte, samtidig bund i grundlæggende værdier som ytringer, tro, forsamling og ejendomsret. Frihedsrettigheder, der skaber et værn om demokratiet og samtidig er med til at sikre, at det demokratiske samfund ikke stivner i ensretning og politisk dikteret konsensus.

Sammen med pressen og civile foreninger er de frie skoler derfor på sin vis 'demokratiets åndedræt', og denne samfundsopgave er i grundlovens forstand skolens egentlige almene berettigelse. Reduceres friskolerne til "semi-private folkeskoler" eller rene tilkøbsordninger for velhavende forældre, har de mistet deres samfundsmæssige relevans.

Men hvordan forvalter de frie skoler friheden? Og gør de egentlig en forskel....?

DU MØDER:

København: Kathrine Frøkjær Baunvig, Ph.d., Lektor, Aarhus Universitet og

Caroline Maier, MF, (Alt) og Kasper Nordborg Kiær, (SF)

Rødding: Ove Korsgaard, Ph.d., ekstern lektor, Aarhus Universitet

og Anni Matthiesen, MF, (V),  Troels Ravn, (S) og Henrik Dahl, MF, (LA)

Odense: Ingrid Ank, Leder af Grundtvig-Akademiet, cand.theol., KU

og Camilla Hersom, MF, (RV) og Roya Moore (K)

Tilmelding nødvendig til den enkelte skole

Send en mail til den enkelte skoles kontor - skriv mødedato og antal deltagere i emnefeltet:

København: Bordings Friskole den 14. maj: kontor(at)bordings.dk

Rødding Friskole den 21. maj på post(at)roeddingfriskole.dk