fjern søgeboks

“Det har taget tid for kommunen at acceptere, at vi er her.”


DET TRADITIONELLE MISFORHOLD MELLEM FRISKOLER OG FOLKESKOLER ER LANGSOMT VED AT TØ OP, MELDER SEKS SKOLELEDERE FRA FORSKELLIGE EGNE AF LANDET. 

Af journalist Per Ølholm

Artiklen blev bragt i Friskolen nr. 3 som udkom oktober 2017.

Illustration Stine Maria Aalykke



Kommunen glemmer at invitere friskolens elever til arrangementer. Forslag til busruter bliver overhørt. Friskoler optræder på en godt gemt underside på kommunens hjemmeside. De grumme eksempler på dårligt samarbejde mellem kommuner og friskoler er beskrevet flittigt gennem årene. Men op til det kommende kommunalvalg ser det ud til, at der er en holdningsændring undervejs. En rundringning til seks friskoleledere viser, at de seneste år har gjort en forskel.

“Det går i den rigtige retning. Vi får stadig mindre pæne kommentarer fra Socialdemokratiet, mens de andre grupper ser mere positivt på os,” siger Poul Martin Michno fra Skallerup Friskole i Hjørring Kommune. Netop Hjørring har været kampplads for friskolerne. Med lukning af 12 små folkeskoler og efterfølgende oprettelse af syv nye friskoler har samarbejdet været presset til det yderste, og tonerne i debatten har skingret højt. “Det har taget tid for kommunen at acceptere, at vi er her,” siger Anne Alon fra Lørslev Friskole.

For de nye friskoler i Hjørring Kommune har det været tydeligt, at kommunens politikere har set på de nye friskoler som protestskoler. Og har tvivlet på deres langtidsholdbarhed, når stormen var drevet over. “Vores borgmester har været meget bastant i sine udmeldinger mod friskoler, men vi oplever ikke samme modstand i de underliggende lag,” siger skoleleder Anders Nyborg Thomsen fra Astrup Sønderskov Friskole. Hans skole opstod efter anden bølge af skolelukningerne i 2015. Og allerede her fornemmede han, at Hjørring Kommune var bedre rustet. “Vi samarbejdede med forvaltningen om en kommunal børneinstitutions brug af vores gymnastiksal. Ingen vidste, om de reelt måtte gøre det, men det gav jo mening for børnene. Og til sidst kom der så officielt grønt lys,” siger han og fortsætter. “Det ændrer sig lige så stille, fordi det giver mening. Og det fornemmer jeg, at flere og flere kan se på rådhuset.”

I den anden ende af landet ses samme billede – et langsomt drej af en stor tanker. “Jeg kunne godt ønske mig, at vi blev set på som et positivt supplement i stedet for en konkurrent til folkeskolerne. Men jeg mærker, at forvaltningen værner om deres egne skoler,” siger skoleleder Niels Jørgen Hansen fra Druestrup Friskole på Sydsjælland.

En helt ny forældreundersøgelse viser, at 78 procent af friskoleforældrene føler sig inddraget i skolen mod kun 49 procent i folkeskolen. Det kunne være et sted, hvor skoleformerne kunne lære af hinanden. “Mit ønske til fremtiden er, at vi samarbejder med alt, hvad vi kan. Jeg ved, at vi kan lære af folkeskolerne, og jeg tror også, at de kan lære noget af os,” siger Poul Martin Michno fra Skallerup. Men lad os tage en tur til Vestfyn for at se, hvordan det kan ende, hvis viljen er til stede. 

EN ANDEN VEJ
“Der er de sidste år sket en kovending, hvor accepten af friskoler er styrket.”

Sådan lyder det fra skoleleder Jens Lundgren på Køng Idrætsfriskole, og samme konklusion har flere af hans friskolekolleger i samme kommune. “Vores borgmester sagde til en tilflytterfamilie, at de kunne tage ud og besøge os. Det viser noget om åbenheden i forhold til frie skoler,” siger Morten Christophersen fra Friskolen i Jordløse. Modsat kollegerne i øst og nord føler de sig værdsat i det kommunale system. “Vi bliver anerkendt for, at vores tilstedeværelse trækker familier til landområderne,” siger Jens Lundgren og bakkes op af skolelederen fra Jordløse. “Der bliver talt om vigtigheden af et alsidigt skoletilbud,” siger han.

Én ting er ord, noget andet konkret handling. I Assens kommune har skolerne nem adgang til kommunens psykologer og de inviteres også (ofte) med til kommunale kurser og tilbud. Samtidig optræder de på lige fod med folkeskolerne på kommunens hjemmeside til nye tilflyttere. “Vi mangler det sidste skridt. Fælles møder for alle kommunens skoleledere og repræsentanter fra kommunen,” siger Morten Christophersen. På næste opslag kan du møde borgmestre fra Hjørring og Assens og få deres side af historien.

Denne artikel blev bragt i Magasinet Friskolen.
Læs alle magasiner GRATIS:
iPhone/iPad // Android- Smartphone/tablet // Computer

Læs mere af Friskolen nr. 3 fra oktober 2017:

Læs mere...

Magasinet Friskolen er medlemsmagasin for Dansk Friskoleforening.
Magasinet udkommer otte gange årligt og kan læses gratis via en app, som findes på AppStore og Google Play. Det trykte magasin kan bestilles på www.magasinetfriskolen.dk

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12