fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

Datatilsynets nye FAQ

Datatilsynets har udarbejdet en oversigt over ofte stillede spørgsmål. En række svar er også relevante for de frie skoler, som fx svar i disse afsnit: ”Arbejde og HR”, ”IT-sikkerhed”, og ”Skoler og institutioner”.
Af: Dzenana Causevic, Friskolernes Hus
Kategori Administrative nyheder
12.10.17

Oversigten er udarbejdet i overensstemmelse med gældende regler, og de fleste svar er også helt i overensstemmelse med den kommende persondataforordning.

Dog kræver den nye forordning ikke, at der fx sker anmeldelse til Datatilsynet, når der behandles persondata. 
Se oversigten her

Persondata – sikkerhed – hvor langt er vi? – Tag en test
For at blive klogere på, hvad den nye persondataforordning betyder i praksis, kan man gennemføre den lille test, som Kammeradvokaten har stillet gratis til rådighed – se link nedenfor. Efter endt test får man belyst på hvilke områder man har høj, mellem eller lav risiko og i hvilket omfang (udtrykt i procent) man lever op til reglerne omkring behandling af persondata.

Begge tests (kort og længere) er fine til at danne sig et overblik over de nye krav, men det er også vigtigt at gøre opmærksom, at det kan være, at skolen ikke får  noget ud at tage testene på nuværende tidspunkt, hvor mange skoler først er begyndt at få indblik i  lovgivningen og tilpasse administrationen med videre efter det,

Og testen gør ikke arbejdet for én! Der er mere at gøre de kommende måneder. Ikke mindst handler det om

  • at få styr på data-flowet på skolen,
  • udarbejde politikker/arbejdsgange,
  • sikre at der er styr på samtykker og aftaler om behandling af data
  • og give de berørte personer oplysninger om, hvilke data man ligger inde med og hvordan de anvendes.

Og der er hjælp at hente – følg med her i SkoleNyt eller vores flatform Persondata under ”Administration og Ledelse”. 

I de kommende måneder vil der blive udsendt yderligere vejledninger målrettet frie grundskoler i takt med at Justitsministeriet udsender sine vejledninger. Vejledningerne vil have en form, der skulle gøre det let for skolerne, at omsætte dem til ”værktøjer” og skabeloner tilpasset skolens forhold.

Vejledningerne tilrettelægges af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Dansk Friskoleforening, Danmarks Private Skoler, Efterskoleforeningen og Højskolerne. Arbejdsgruppen vurderer løbende hvilken indsats der er relevant (og realistisk), herunder om der senere i dette skoleår er behov for flere kurser eller informationsmøder

I øvrigt blev der i slutningen af juni sidste skoleår udsendt en grundig vejledning, som vi anbefaler skolerne at sætte sig ind i.

Se Kammeradvokatens persondatatest

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!
Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12