fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

Inspirationskatalog for politiske valg- og lyttermøder

Udnyt kommunalvalget til at sætte fokus på friskolerne.
Af: Maren Skotte, Friskolernes Hus
Kategori Presse og politik
02.10.17

I år er det 10-året for kommunalreformen og byrådene har aldrig haft større indflydelse på vitale politiske samfundsområder. Ikke mindst på skoleområdet. På de 10 år har vi fået en ny folkeskolereform - og der er kommet flere friskoler – ikke mindst på grund af 300 nedlagte/sammenlagte folkeskoler.

Nu står vi igen over for et af de vigtigste regions- og kommunalvalg i mange år. En ny undersøgelse viste for nyligt, at skoleområdet er et af de vigtigste temaer for vælgernes kryds til valget. Medier, forældre, embedsmænd, byrådsmedlemmer og borgmestre er optagede af, hvordan vi laver den bedste skole, får styrket sammenhængen mellem by og land, skabt en skole, hvor der er plads til alle – til forskellighed og til at have frihed til at tilrettelægge en skoledag, som gavner både børnene og forældrene. 

Derfor vil vi i det næste stykke tid sætte fokus på kommunalvalget - på skoleområdet mellem land og by, på inklusion, og hvordan skolerne er med til at tage et socialt ansvar og skabe inklusion for eleverne - både i store og i de mindre byer. For skolen vedrører os allesammen. Skolen er det, som binder os sammen - på tværs af kommunegrænser og partiskel. 

Om en uge vil vi sende kommunale valgpakker ud med gode historier, fakta om friskolerne, en række udtalelser fra skoleledere og forslag til konkrete indsatser, som både borgmestre og spidskandidater kan bruge som deres mærkesager op til regions- og kommunalvalget.

Vi håber, at I vil tage ideen op med valgpakkerne og være med til at arrangere lokale inspirations- og lyttermøder i jeres by, hvor det er politikerne, der kommer og lytter og bliver klogere på, hvad der er op og ned i skoledebatten, og hvad friskolernes bidrag i grundskolen er, om jeres syn på mangfoldighed, fællesskab, trivsel og inklusion af udsatte børn.

Guide til inspirations- og lyttermøde i din by

Lytter og vælgermøder
Vi vil gerne opfordre jer til at arrangere lokale politiske lyttermøder, hvor I inviterer spidskandidater og borgmesteren fra jeres kommune til at debattere skoleområdet, medborgerskab, tilflytnings- og fraflytningsproblematik i lokalområdet, lokalskolens rolle m.v. I næste uge vil Dansk Friskoleforening sende et valgkit til alle skoler, som I kan lade jer inspirere af med gode historier, vinkler, budskaber og fakta om friskolerne.

Formål med et politisk lyttermøde i din by

 1. At få både kommuner, centrale kommunale embedsmænd og borgmestre til at debattere jeres arbejde og fremhæve jeres indsatser, værdier og gevinster for den enkelte kommune og de enkelte politikkere. 
 2. Målet er at sætte fokus på jeres skoleindsats i byen og få dette på dagsorden til kommunalvalget. Og hvordan jeres arbejde, jeres skole, jeres pædagogik og læringsforløb har en positiv afspejling i kommunen. Spidskandidaterne vil på vælgermøderne få udleveret materiale om fakta om friskoler, gode eksempler på samarbejde mellem folkeskolen og friskoler, konkrete historier samt cases.  

Vi har udvalgt følgende kommuner som eksempel-kommuner, der kan tjene til inspiration (såvel positivt som negativt) for andre: Hjørring Kommune, Assens Kommune, Holstebro Kommune, Faaborg Midtfyn Kommune, Københavns Kommune, Odense Kommune.

Fem trin til afholdelse af et politisk lytter- og inspirationsmøde:

 1. Skriv en mail til jeres borgmester, spidskandidater fra de forskellige partier, inviter eksperter på skoleområdet
 2. Udarbejd en pressemeddelelse og rundsend til jeres lokale journalister med gode argumenter og fakta for den enkelte kommunes skoletilbud
 3. Afhold lyttermødet mindst tre uger før valgkampen, så de forskellige kandidater til byrådet kan nå at bruge lyttermødet og jeres budskaber som mærkesag i valgkampen
 4. Hyr en god moderator som kan stille de kritiske spørgsmål til politikerne, embedsmænd og kan adressere jeres og borgernes udfordringer men også muligheder for nye initiativer, forslag og kompromiser, der kan dannes flertal for.
 5. Optag videoer til selve mødet, del det på de sociale medier og hav en medarbejder til at skrive politikernes løfter og aftaler ned. Brug hashtag #friskolevalg #dkpol #kv17

Hvilke temaer vil være aktuelle for et politisk lyttermøde?

 • Friskoler er med til at tage samfundsansvar og socialt ansvar
 • Friskoler er med til at sikre demokratisk medborgerskab
 • Friskoler løfter lokalområderne i Danmark
 • Hvordan sikrer vi, at den lokale skole ikke lukker?
 • Skoler for alle. Hvordan sikrer vi mangfoldighed i grundskolen?
 • Medborgerskab og meningsfulde fællesskaber starter i grundskolen

 

Yderligere information
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte til Maren Skotte, Friskolernes Hus, maren(at)friskoler.dk 20498503 

Inspirationskatalog (pdf)

 

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!
Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12