fjern søgeboks

Nye krav om pædagogiske læreplaner i dagtilbud

Folketinget har vedtaget en række ændringer af loven om dagtilbud, som blandt andet indeholder nye og ganske omfattende og detaljerede krav om, at dagtilbuddene skal udarbejde skriftlige pædagogiske læreplaner.
Af: Peter Højgaard Pedersen, Friskolernes Hus
Kategori
Administration , Presse & politik , Pædagogik & skoleliv
30.05.18

Det er dagtilbuddets ledelse, som har ansvar for, at planerne udarbejdes og følges.

Kravene fremgår af punkt 7 og 8 i ændringsloven, som blev vedtaget 24. maj, og som angår § 8 og § 9 i Dagtilbudsloven. Den vedtagne ændringslov kan læses <link http: www.ft.dk ripdf samling lovforslag l160 _blank external-link-new-window internal-link>HER.

Det fremgår af loven, § 8, stk. 9, at Børne- og Socialministeren kan fastsætte nærmere regler om de pædagogiske læringsmål. Dette er ministeren allerede i gang med, idet der er sendt en bekendtgørelse i høring, som har givet anledning til en del debat og protester - blandt andet fra Dansk Friskoleforening. Udkastet til bekendtgørelsen kan læses <link https: prodstoragehoeringspo.blob.core.windows.net _blank external-link-new-window internal-link>HER.

Høringssvar fra Dansk Friskoleforening
I sit høringssvar har Dansk Friskoleforening påpeget, at rammerne og kravene er alt for snævre og slet ikke stemmer med den pædagogiske frihed, der er tradition for i Danmark. En pædagogisk frihed, som naturligvis er helt afgørende for en friskole. Dansk Friskoleforenings reaktion har været omtalt på hjemmesiden og på Facebook. Læs mere <link https: www.friskoler.dk nyheder artikel titel dansk-friskoleforening-har-sendt-sit-hoeringssvar _blank external-link-new-window internal-link>HER, hvor du også finder link til Dansk Friskoleforenings høringssvar.

Tillægsbetænkning
Daginstitutionernes LandsOrganisation (DLO) og Sammenslutningen af Rudolf Steiner Dagtilbud har været fremme med kritik og bekymringer. Steiner-børnehavernes henvendelse til Folketinget har resulteret i en særlig bemærkning i en tillægsbetænkning til lovforslaget, som kan læses <link http: www.ft.dk ripdf samling lovforslag l160 _blank external-link-new-window internal-link>HER.

Konsekvenser for SFO’er og ”heltidsfritidsordninger”
Lovændringen har også konsekvenser for SFO’en i Folkeskolen. I folkeskoleloven er der nemlig samtidig indsat en bestemmelse om, at børn, der starter i SFO inden undervisningspligtens begyndelse – det vil sige de ordninger, der i frie grundskoler går under begrebet ”heltidsfritidsordninger” – skal arbejde enten med de kompetenceområder, der arbejdes med i børnehaveklassen eller med de temaer, der fremgår af den pædagogiske læreplan i henhold til dagtilbudsloven. Der er IKKE indsat en tilsvarende bestemmelse i friskoleloven, men en afsmittende virkning kan jo ikke udelukkes.

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12