Ordblindetest bliver retskrav i folkeskolen

Med en ændring af folkeskoleloven vedtaget 21. februar 2017, får forældre i folkeskolen retskrav på, at deres barn gennemfører en ordblindetest senest i 4. klassetrin. Retskravet træder i kraft den 1. august 2017.
Af: Peter Højgaard Petersen, Friskolernes Hus
Kategori Administrative nyheder
22.02.17

Med virkning fra 1. marts får forældre i folkeskolen retskrav på, at deres barn gennemfører en ordblindetest senest i sidste del af 4. klassetrin og folkeskolens ledere får pligt til at tilbyde elever med læsevanskeligheder en ordblindetest senest i slutningen af 3. klasse. Det fremgår af en ændring af folkeskoleloven, som folketinget vedtog den 21. februar 2017.

Lovændringen er et resultat af opfølgningen på det inklusionseftersyn, som den tidligere Venstre-regering iværksatte med henblik på at præcisere, at undervisningen i folkeskolen ”skal tilrettelægges, så alle elever udvikler sig fagligt alsidigt, herunder socialt, og trives i skolens faglige og sociale fællesskaber”, som det udtrykkes i bemærkningerne til lovforslaget. Det nye retskrav træder i kraft den 1. august 2017.

De nye krav i folkeskolen gælder ikke for frie grundskoler, men det er klart, at friskoler vil kunne blive mødt af forventninger om også at tilbyde ordblindetest eller anden tilsvarende sikring af, at skolen følger elevernes faglige udvikling i læsning.