fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

Prøve i praktisk/musiske fag bliver obligatorisk

Den 22. november indgik Regeringen en politisk aftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.
Af: Peter Højgaard Pedersen, Friskolernes Hus
Kategori Administrative nyheder , Pædagogik og skoleliv
05.12.18

Aftalen kaldes ”Fra folkeskole til faglært” og sigter på at fremme erhvervsuddannelser - herunder at gøre 10. klasse i de kommunale skoler mere erhvervsrettet. Aftalen indebærer også, at der skal være en obligatorisk prøve i det praktiske/musiske valgfag, som eleverne har i 7. og 8. klasse i folkeskolen. Prøven afholdes i 8. klasse.

Overførsel til afgangseksamen
Den obligatoriske prøve i praktisk/musiske fag gælder også de frie grundskoler, der afholder afgangseksamen i 9. klasse. Prøven skal nemlig overføres til folkeskolens afgangseksamen og prøvekarakteren vil fremover indgå i beregningen af, hvorvidt eleven har bestået afgangseksamen. På den måde bliver prøven i praktisk/musiske fag en forudsætning for at erhverve en bestået afgangseksamen i 9. klasse.

Prøven i det obligatoriske praktisk/musiske valgfag afholdes første gang i skoleåret 2020-2021. Forligspartierne motiverer prøven med, at de vurderer, at en prøve giver faget større vægt og skaber en bedre balance på prøveområdet mellem boglige og praktiske fag.

Praktiske og principielle spørgsmål
Den nye prøve rejser mange praktiske, såvel som principielle spørgsmål om, hvordan aftalen skal gennemføres i forhold til de frie grundskoler. Det forventes, at drøftelser i den kommende tid vil afklare, hvordan skolerne kan gribe det nye krav an.

Erhvervsretningen af 10. klasse får som udgangspunkt ikke betydning for de frie grundskoler. Men i løbet af 2019 skal en ekspertgruppe belyse mulighederne for at målrette dele af 10. klasse mod de erhvervsfaglige uddannelser. Ekspertgruppen skal også se på 10. klasse ved de frie grundskoler og efterskolerne. Gruppen skal færdiggøre sit arbejde i løbet af 2019.

Undervisningsministeriets pressemeddelelse om aftalen kan læses HER

Aftalen om den obligatoriske prøve (se s. 5) findes HER

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!
Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12