fjern søgeboks

Skal en friskole indgå databehandleraftale med en kommune?

Friskolernes Hus har fået henvendelse fra nogle skoler, som er blevet kontaktet af deres kommune med henblik på at indgå en databehandleraftale med kommunen.
Af: Dzenana Causevic, Friskolernes Hus
Kategori
Administration
30.05.18

Udkast til databehandleraftale
Kommunen har sendt et udkast til en databehandleraftale samt et følgebrev, hvori de beskriver, hvorfor der skal indgås en databehandleraftale med kommunen. Kommunen skriver blandt andet følgende: ”Når I virker som friskole i X Kommune (vores anonymisering), vil I uvægerligt behandle personoplysninger om eleverne. I relation til Persondataloven får I da status af databehandler af de oplysninger, som I opbevarer og behandler.” Dette er ikke korrekt!

Databehandler eller dataansvarlig?
En friskole er en selvejende institution, der selv indskriver elever og herunder får elevernes personoplysninger i forbindelse med indmeldelse. Dermed bliver skolen selv dataansvarlig (ikke databehandler) og skal ikke handle efter instruks fra nogen – heller ikke en kommune. Det ville være tilfældet, hvis skolen indgik en databehandleraftale med kommunen. Derfor skal en friskole ikke indgå en databehandleraftale med sin kommune.

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte juridisk konsulent i Friskolernes Hus, Dzenana Causevic.

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12