fjern søgeboks

Skal skolen skynde sig at indgå databehandleraftaler inden 1. marts?

Af: Dzenana Causevic, Friskolernes Hus
Kategori
Administration
22.02.18

Friskolernes Hus har fået en del henvendelser fra skoler, der har fået at vide af deres system-leverandører, at skolen skal skynde sig at indgå en databehandleraftale med leverandøren inden den 1.3., for ellers vil deres adgang til platformen blive lukket. 

Leverandøren har begrundet det med, at det er STIL, Styrelsen for IT og Læring, der har stillet dette krav, for at leverandøren kan tilgå (skolens) data på fx UNI log-in.

Friskolernes Hus har kontaktet STIL, der oplyser, at det er ikke korrekt, at STIL har stillet krav om, at skolen skal indgå en databehandleraftale med skolens leverandør inden 1.3. og hvis ikke lukker STIL forbindelsen.

STIL har alene bedt om, at skolerne skal godkende, hvilken dataaftale skolerne ønsker at give deres leverandør adgang til. En dataaftale regulerer alene den instruks, som den dataansvarlige (skolen) giver til STIL (skolens UNI-login databehandler) og dermed ikke den omfattende databehandleraftale. Godkendelse af dataaftale sker i UNI-login administrationsværktøjet.

Friskolernes Hus anbefaler brug af Datatilsynets netop udgivne skabelon
Indgåelse af databehandleraftaler er alene et anliggende skolen og skolens leverandører. Denne aftale skal skolen i henhold til nugældende persondataretsregler have med sine leverandører. Dog er det først efter 25. maj 2018, at det er muligt at få en bøde for manglende overholdelse af dette krav. 

Indgåelse af databehandleraftale kan være vanskeligt for skolen at overskue, og det kan være meget nemt at godkende de aftaler, som leverandøren sender til skolen. Der skal dog gøres opmærksom på, at det til enhver tid er skolens ansvar som dataansvarlig, hvilke vilkår aftalen bliver indgået på mv. 

Friskolernes Hus anbefaler, at skolen kigger på Datatilsynets netop udgivne standardskabelon for en databehandleraftale og enten anvender skabelon fuldstændigt eller bruger den som en tjekliste. 

Hent den <link file:2940 download file>'Nationale skabelon Standard-databehandleraftale' her

Læs også <link https: www.datatilsynet.dk fileadmin user_upload dokumenter vejledninger databehandleraftale_-_foelgetekst.pdf _blank external-link-new-window internal-link>'Databehandleraftale - følgetekst'

Besøg <link https: www.datatilsynet.dk vejledninger vejledninger-databeskyttelsesforordningen _blank external-link-new-window internal-link>Datatilsynets hjemmeside om databehandleraftaler  

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12