90 mio kr er mange penge

Et af de store revisionsfirmaer har set på friskolernes regnskaber for 2011. De har taget 55 af de frie grundskolers regnskaber og så ganget dem op som dækkende for alle 500 skoler. Og meget belejligt her i en finanslovsforhandlingstid er meldingen, at der samlet er et overskud på 90 mio kr.
06.09.2012

De 90 mio kr kan fjernes med et pennestrøg

Det kan forkomme som et stort tal, men hvis nu regeringens forslag til finanslov for 2013 bliver virkelighed, så skal frie grundskoler samlet set spare ca 85 mio kr. Ja så er det overskud da væk på en gang.

Det skal sættes ind i den rette sammenhæng

Hvis vi deler overskuddet ud på skoleniveau så får vi et overskud pr skole på 180.000 kr. Når vi ved, at indtægten pr elev er ca 50.000 kr., betyder en nedgang på bare tre til fire elever på en skole at overskuddet er væk, og hurtigt kan forvandles til et underskud. Så sårbart er den virkelighed, der gemmer sig bag et tal som 90 mio kr i samlet overskud. Det er vigtigt at se ind bag tallet og ikke bare blindt fokusere på et enkelt stort samlet tal. Det er 500 små virksomheder og ikke en stort samlet koncern. Loven siger, at hver enkelt skole skal være selvstændig og uafhængig, så vi kan ikke bare flytte rundt på midlerne.