Anne Vang har ikke lavet sit hjemmearbejde

Børne- og Ungeborgmester i Københavns kommune Anne Vang har i en række indlæg i Politiken angrebet friskolerne. Hun afslører uvidenhed om friskolernes tilskudsystem. Hun »påstår« at alle friskoler får 73% af udgiften i folkeskolen. Hun ved ikke, friskolerne allerede har den model hun efterlyser. Nedenstående indlæg er sendt til Politiken, som dog ikke har bragt det.
Af: Ebbe Lilliendal
22.02.2012

Børne- og Ungdomsborgmester i København, Anne Vang (S), fortsætter sit korstog mod fri- og privatskolerne i Politiken den 20. februar. Jeg begynder at tvivle på, at vi kan nå en fælles forståelse ud fra en oplyst debat. Samtidig respekterer jeg AV´s synspunkt, sådan er det i et demokrati, der bygger på frisind og frihed. Men når AV kaster sig ud i en debat om friskolernes tilskud , så er det mindste, man kan forvente, at hun har gjort sit hjemmearbejde. AV gentager gang på gang, at alle fri- og privatskoler får det samme tilskud, uanset om de påtager sig en ekstra opgave omkring specialundervisning, tosprogede elever mv. NEJ, Anne Vang, det gør fri- og privatskolerne ikke!

Der afsættes en samlet pulje på finansloven til de frie grundskoler. Den pulje udgør 73% af den gennemsnitlige udgift pr. elev i folkeskolen. Men inden pengene rammer friskolerne, er der foretaget en intern solidarisk omfordeling. Der afsættes penge til ekstra specialundervisning, dansk for tosprogede, og der er mulighed for at søge hjælp til skolepengene for økonomiske betrængte familier. Den solidariske omfordeling betyder, at der er fri- og privatskoler, der kun får 63 % af udgiften i folkeskolen og andre op mod 80 %, alt afhængig af de ekstra opgaver de påtager sig.

Du efterlyser - ja ligefrem foreslår -  at der skal være en omfordeling af midlerne indenfor de frie grundskoler. Det gør vi allerede, præcis som du beskriver, at det sker i folkeskolen. Og samlet set bidrager alle fri- og privatskoler til at de sociale opgaver løses med en andel svarende til folkeskolen.

Jeg vil gerne diskutere de fælles udfordringer omkring grundskolen i København med dig, men lad det ske på et oplyst grundlag. Det fortjener debatten.