Den tyrkiske konflikt rammer danske friskoler

Mange familier har over sommeren taget deres børn ud af skolerne, fordi de føler sig pressede til det.
Kategori Friskolestafetten
22.08.2016

I de seneste dage har man kunnet læse i medierne, at danske friskoler med rod i tyrkisk kultur har oplevet massive udmeldelser af elever. Forældrene har ikke meldt deres børn ud, fordi de er utilfredse med undervisningen, lærere, ledelse, andre forældre og børn eller skolen som helhed - men de kontaktes af folk udefra skolen og trues til at flytte deres barn, fordi en liste med navne på bestemte friskoler cirkulerer på de sociale medier.

Skoler ramt af to tyrkiske fronter
Skoler på den liste, der florerer på sociale medier, beskyldes for at være "terrorskoler", der har tilknytning til imam Fetullah Gülen og dermed altså en forbindelse til juli måneds kupforsøg i Tyrkiet mod Præsident Erdogan.

Jeg har prøvet at finde hoved og hale i det hele, men det er vældig vanskeligt og meget komplekst. Jeg har holdt møder med skoleledere, der fortæller mig, at mellem 30 og 70 børn er udmeldt på deres skole. Skolelederne er naturligvis chokerede men fuldt besluttede på fortsat at sikre god skole for de elever, der er der. Også selvom de selvfølgelig bliver udfordret såvel pædagogisk som øknomisk, når så massive elevudmeldelser sker. Flere af skolerne har samtidigt involveret såvel politi som advokater, fordi der er tale om trusler, der rammer ansatte, familier og skoler.

Alle har ret til at melde deres børn ind og ud af en friskole som de ønsker det, og det er forældrenes suveræne valg, hvor deres børn skal have undervisning. Men i det her tilfælde er det børnene, der betaler prisen for en politisk kamp mellem to grupper i Tyrkiet. Det er ikke fair - og det er bekymrende for børns trivsel, læring og udvikling såvel fagligt som dannelsemæssigt, når de brat rives ud af deres vante skolegang og sættes ind i en ny skolehverdag.

Det er skræmmende, at en konflikt, der foregår 3.000 km. herfra så markant præger også de herboende danskere med tyrkiske aner.

I Danmark gælder grundloven!
I min research faldt jeg over en læseværdig artikel i Information fra juli 2016 af Ida Hartmann. Den er skrevet få dage efter kupforsøget. Ida Hartmann har en vigtig pointe i, at det er i civilsamfundet, demokratiet er forankret - altså i den enkelte borger og fælleskabet mellem borgere. De mennesker, jeg taler med, ser Gülen som en intellektuel person, der insisterer på demokrati som en nødvendighed og religion som en ressource. De genkender ikke billedet af Gülen som en terrorist eller antidemokrat, ligesom de ikke oplever hans ideer og tanker om pædagogik og demokrati formuleret i en bestemt ramme eller organisation. Derfor forstår de heller ikke, hvorfor deres skoler pludselig får dette mærkat.

I Danmark har alle borgere en grundlovssikret ret til selv at vælge skole for deres barn. Derfor vil jeg også insisterer på at forsvare disse skolers ret til at lave friskole på et dansk retsgrundlag - uden indblanding fra politiske grupper eller partier i såvel Tyrkiet som i Danmark. Friheden gælder for os alle, og vi er lige for loven. Er vi uenige om noget, må vi gøre det gældende for hinanden, så vi ved, hvad vi er henholdsvis uenige og enige om. Det er den respekt for menneskers forskellige holdninger, der er afgørende.

Når et mennesker truer et andet mennesker glider denne respekt os af hænde, og så skrider det demokratiske fundament, vi står på. Dansk friskoler laver skole på et formuleret værdigrundlag og er forpligtede på undervisning og dannelse af børn til aktivt medborgerskab, så de bliver en del af det danske samfund med frihed og folkestyre. Det må vi holde fast i. Og vi må ikke gå med på, at nogle skoler skal udråbes som det ene eller andet, fordi stærke internationale kræfter har en interesse i det.

Diverse links til mediedækningen om konfliktens konsekvenser for danske friskoler:

Elever tages ud af skoler i Danmark: TV2
Information: Erdogan ofrer civilsamfundet i kampen mod Gülen
Den korte avis: Præsident Erdogan blander sig hæmningsløst i indre danske og tyske forhold