Det bemærkede jeg i nytårstalen

Især to elementer i statsministerens nytårstale hæftede jeg mig ved – fællesskabet og friheden under ansvar – meget væsentlige dele af samfundets sammenhængskraft.
Af: Ebbe Lilliendal
02.01.2013

Statsministeren sagde:

»Danmark er et land med stor lighed. Hverken køn, bankkonto eller familiebaggrund må stå i vejen for vores muligheder. Vi har en stor frihed hver især. På den måde får vi flere talenter i spil. Og med frihed følger ansvar. I Danmark har frihed ikke ført til alles kamp mod alle. Men til en kamp for alle«

Friskolerne er født i frihed under ansvar

Forud for talen var der et interview med statsministeren, i det udtrykte hun ønsket for nytårstalen, at den ville ramme alle danskere, og at vi hver især kunne se os selv i hele eller dele af talen. Med fare for, at nogen vil påstå, at jeg overfortolker ovenstående citat, og at statsministeren slet ikke har tænkt friskolerne ind i talen.

De danske friskoler er født under overskriften »frihed under ansvar«. Det er præcis det, friskoleforældrene tager så alvorligt, at de benytter friheden til at sikre deres barn får den allerbedste undervisning. De gør det under ansvar overfor både barnet, fællesskabet og staten. Et ansvar der betyder, at barnet som minimum skal opnå de samme muligheder i uddannelsessystemet, som hvis de havde gået i folkeskolen.

Det er ikke en kamp mellem skoleformer med for den samlede grundskole

I friskolerne vil vi ikke og har aldrig set os i en kamp med folkeskolen. Vi ser os i en fælles kamp for alle børn, at vi alle konstant har den ambition, at alle børn skal udnytte deres potentialer optimalt og blive så dygtige de formår.

En række eksperter og trendsættere søger at male billedet af friskolerne som elitære skoler, og at det aldrig har været meningen med friskoleloven (og Grundloves §76), at så mange forældre vælger friskolen til.

Det må klart stå for deres egen regning og bør alene ses som udtryk for den enkelte eksperts eller trendsætters egen politiske holdning.

Friskolerne er ambitiøs på den samlede grundskoles vegne

Friskolerne har den klare ambition at være en del af den fælles danske grundskole. Den grundskole hvor børn udfordres hver dag og bliver dygtigere og dygtige ikke alene fagfagligt men som hele mennesker. Vi respekterer fuldt ud forældreretten og ser os ikke som en privat virksomhed alene med det mål at få flest mulige »kunder« i butikken. Vi ser friskolerne som et uddannelsestilbud hvor forældrene under ansvar overfor fællesskabet benytter sig af den grundlovsikrede frihed.

Det vil vi i Dansk Friskoleforening vedholdende også her i 2013 arbejde for, at friskolerne er et skoletilbud, der ses  som en del af den fælles danske grundskole.

I Dansk Friskoleforening er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning.

Dansk Friskoleforening