fjern søgeboks
Frihed til forskellighed
kids playing

Det svirrer med tal

Der forhandles på højtryk for at få Finansloven for 2013 til at falde på plads. Om en regulering af friskolernes tilskud når frem til forhandlingsbordet, kan vi ikke vide med sikkerhed, men det vil være rettidig omhu at Finansministeren gør noget ved koblingsprocentens deroute. (koblingsprocenten er beregningsgrundlaget for friskolernes tilskud, hvor vi her i 2012 får 73% af gennemsnitsudgiften for en elev i folkeskolen).
Af: Ebbe Lillliendal
31.10.2012

Kæmpe udgift for samfundet hvis friskolerne ikke fandtes

Friskolerne og samlet set de frie grundskoler er en god investering for samfundet. Tager man forskellen mellem gennemsnitsudgiften for en elev i folkeskolen, og det tilskud friskolerne får pr. elev sparer samfundet 1.8 mia. kr. Man skulle finde de mange penge til undervisning i folkeskolen, hvis ikke friskolerne fandtes, og alle eleverne gik i den offentlige skole. Hertil kommer enorme bygningsinvestring, hvis folkeskolen skulle rumme yderligere 106.000 børn. Der skulle bygges mere end 200 nye folkeskoler. Hvad mon det koster?

 

Kommunerne prøver at tegne et billede af en dyr friskole

Her i forhandlingsfasen om Finansloven kommer der vildledende udtalelser fra kommunal side. Både Børne- og Ungeborgmester Anne Vang fra København og nu også Erik Fabrin fra Kommunernes Landsforening prøver at skabe et billede af, at friskolerne har flere penge til undervisningen end folkeskolen. Præmissen for deres regnestykke er forkert. De sammenligner tal, som ikke dækker over de samme udgifter. Og så til det værste, de indregner forældrebetalingen. Hvordan kan man tillade sig at tage de frivillige skolepenge forældrene betaler og indregne dem, når man skal se på forholdet mellem folkeskolen og friskolerne. De er jo penge friskolefamilerne tager op af lommen hver måned for at deres børn kan få den ønskede undervisning, et undervisningstilbud de ikke kan få hos det offentlige. I forvejen betaler hver eneste friskolefamilie fuld skat, og bidrager derved også til folkeskolens økonomi.

 

Det er vel ikke forkert at påtage sig et ansvar

De frivillige skolepenge der betales af forældrene for de 106.000 børn, der går i frie grundskoler, løber op i 1.4 mia. kr. De penge ville forsvinde ud af hele regnestykket, hvis ikke friskolerne fandtes. Derfor er det rettidig omhu at se på vores koblingsprocent i finanslovsforhandlingerne. Friskolerne er en god forretning for samfundet. Ikke nok med vi sparer samfundet for 1.8 mia. kr., men friskoleforældrene (som en række analyser viser ligner forældre i folkeskolen på alle socioøkonomiske faktorer) er villige til at tage ansvaret for deres børns undervisning og foretage en prioritering i privatøkonomien. Det skal de vel ikke have skæl ud for-:)

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!


Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - df(at)friskoler.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12