Elevtalsudviklingen

Igen igen er der fokus på udviklingen af elevtal i folkeskolen og i frie grundskoler. Inkarnerede folkeskoledebattører maler et skræmmebillede af en voldsom vækst i frie grundskoler på bekostning af folkeskolen, og »forudsiger« den fælles folkeskoles endeligt om fem til ti år, hvis udviklingen ikke vendes.
Af: Ebbe Lilliendal
04.03.2014

Læs det ud af tallene, du gerne vil

Undervisningsministeriet har lagt tallene ud  (http://www.uvm.dk/Service/Statistik/Statistik-om-folkeskolen-og-frie-skoler/Statistik-om-elever-i-folkeskolen-og-frie-skoler/~/media/UVM/Filer/Udd/Folke/PDF14/140108%20Udvikling%20i%20elevtal%20i%20grundskolen%202012%202013.ashx.

Figur 1 viser den procentvise fordeling.

Det er stigningen over fire år fra 13,4% til 15,1%, der især beskrives som bekymrende. Tabellen viser fordelingen af elever fra børnehaveklassen til 9. klasse. De frie grundskoler dækker hele skolegangen fra børnehaveklassen til 10. klasse præcis som folkeskolen gør. Hvorfor er 10. årgang ikke taget med? Ville den betyde en anden fordeling? I pressemeddelelsen fra Undervisningsministeriet i forbindelse med offentliggørelsen af statistikken står der, »at efterskolerne har overhalet folkeskolen hvad angår elever, der vælger 10. klasse«.

Det helt almindelig matematisk logik, at procenten for de frie grundskoler vil stige, når der samlet set er 12.000 færre elever i den samlede grundskole fra børnehaveklassen til 9. klasse, og vi enten fastholder elevtallet eller har en mindre stigning. Ser vi på procenterne i tabellen så når vi ikke samlet 100%. Den sidste del er sandsynligvis elever i specialtilbud i folkeskolen. Hvorfor er de ikke med i tallet for folkeskolen? Der er elever på frie grundskoler, som ville have gået i specialtilbud i folkeskolen, derfor må det vel være rimeligt, at alle elever tæller med begge steder.

Hvad kan vi også læse ud af tallene

Når der i perioden fra 2008 til 2012 er »flyttet« elever fra folkeskolen til den frie grundskole, så er det en konsekvens af store omkalfatringer af den offentlige skole og kommunernes tilbud til forældrene. Mindre folkeskoler i lokalområderne er lukket, og i godt halvdelen af de skolelukninger reagere forældrene med en friskoleoprettelse. Det flytter jo helt naturligt elever fra folkeskolen til frie grundskoler, når man modarbejder forældrenes ønsker. Skolestørrelsen er et andet element, som mange forældre reagerer imod.

Figur 2 viser skolestørrelserne.

Det er langt fra alle forældre som tror på »at stort er godt«. Det er for mig at se en del af forklaringen på en ændret fordeling af eleverne mellem den offentlige skole og den private skole.

Elevfordelingen må ikke føre til stramninger

Man skal helt klart analysere elevfordelingen, og det bør indgå i politiske overvejelser såvel i kommunerne som på Christiansborg. Men man bør ikke »styre« forældrenes valg ved at stramme lovgivningen eller økonomien yderligere for de frie grundskoler. Det er en helt forkert tankegang, at man kan styrke folkeskolen, ved at stramme vilkårene for alternativet – de frie grundskoler -. Det handler om vilkårene for folkeskolen, lad det være fokus i debatten. Jeg har ikke en ambition om, at der skal flyttes så mange elever som muligt over i den frie grundskole, men jeg har den ambition, at der skal være et skoletilbud til alle børn og forældre, som passer ind i familiens ønsker og forventninger.