fjern søgeboks
Forskellighedernes fællesskab
kids playing

En bæredygtig løsning

Normalt vil jeg ikke anbefale det ene produkt eller et firma frem for andre. Valget af leverandør må og skal alene være op til den enkelte friskole. For at udvide paletten for valget af samarbejdspartner indenfor energi, vil jeg her fortælle om et produkt fra Merkur Andelskasse.
Af: Ebbe Lilliendal, landsformand
13.03.2012

I denne tid er det sjældent at friskolerne får en økonomisk håndsrækning

Merkur har sammen med NRGi-Århus netop lanceret et energioptimeringskoncept, der kan vise sig at være en økonomisk håndsrækning for en lang række friskoler. Lige nu sidder friskolerne med årsregnskabet samt budget for de kommende år, og en af de poster, der springer i øjnene, er skolens udgifter til vand, varme og lys. En regnskabspost der stort set kun har en retning – stærkt stigende. Mange friskoler har ønsket at handle på denne stigning, og vejen er en bred vifte af energirenoveringer, men det skal finansieres. Det har vist sig at være en endog meget svær opgave at få løst i en tid, hvor pengene ikke sidder løst i bankerne til ellers meget fornuftige energirenoveringsprojekter. Med i de overvejelser skoleledelserne gør sig, kan man nu inddrage det nye energioptimeringskoncept.

Det giver god mening at spare på energiudgiften på den enkelte friskole

Fra Merkur lyder det »der er mange lavt hængende frugter at høste i forhold til energioptimering af institutionsbyggeri, hvis man går systematisk til værks«. Muligheden er en energikonto, hvor skolen kan få finansieret energibesparende foranstaltninger, uden den samlede udgift stiger. Ideen er, at den årlige besparelse på skolens energiudgifter skal betale finansieringen. Når »lånet« er betalt ud slår besparelsen for alvor igennem.

Det giver også god mening samfundsmæssigt

Alle kender ordsproget »det er dyrt at fyre for gråspurvene«, og ja det er det. Skruer vi ned for den varme, der siver ud af vores bygninger, så giver vi en hjælpende hånd til klimaet og dermed hele samfundet. Set i det lys mener jeg, staten bør kunne se et potentiale i at støtte op om friskolernes energioptimering. En meget direkte og synlig opbakning fra klimaministeren ville være en model, hvor netop energirenoveringen på friskolerne blev kompenseret for momsudgiften. Det vil give god mening ikke at skulle betale »skat« af en investering, når man som enkelt friskole bidrager til klimarigtige samfundsløsninger.

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!


Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - df(at)friskoler.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12