fjern søgeboks
Forskellighedernes fællesskab
kids playing

En farlig rutchebanetur for friskolernes økonomi

(Mit indlæg fra Friskolebladet 21. juni 2013) Vi bliver ofte beskyldt for kun at ville snakke koblingsprocent og penge. Det er af nød. Vi vil langt hellere tale om indhold og værdier. Men vi kan ikke sidde åbenlyse økonomiske urimeligheder overhørig.   I hele forløbet med genopretningspakken har vi hævdet, at de frie grundskoler ville blive udsat for en dobbeltbesparelse. Politikernes svar har været »Lad os nu se«.
Af: Ebbe Lilliendal, Landsformand f/Dansk Friskoleforening
24.06.2013

Nye tal fra BDO, Kommunernes Revision, dokumenterer tydeligt udviklingen i udgiften pr. folkeskoleelev. Over de sidste ti år har der været en nedgang i udgiften pr elev i folkeskolen tæt på 12 procent for normalundervisningen og samlet for folkeskoleområdet på 5,2 procent. I det sidste tal indgår en gruppe specialundervisningselever, som ikke tæller med i den udgift, de frie grundskolers statstilskud udregnes på baggrund af.

Det er fair nok, at vi følger folkeskolens økonomiske op- og nedture, men det er IKKE fair, at det kombineres med en ekstraordinær besparelse på vores område. Samlet set står vi med mellem 15 og 16 procent mindre at drive skole for end for ti år siden! Og når vi ved, at ét procentpoint betyder ca. 60 mio. kr. så har de frie grundskoler godt 900 mio. kr. mindre at drive skole for.

Vi har hørt regeringsrepræsentanter udtale, at genopretningspakkens besparelser på uddannelsesområdet er rullet tilbage på de områder, der har undervisningspligtige elever. Nej det er ikke korrekt. Efterskolerne og Frie Fagskoler (de sidste har faktisk ikke undervisningspligtige elever, men elever på 10. klasses niveau) har fået store dele af deres besparelse tilbage. Men den gruppe af frie skoler, der har flest undervisningspligtige elever, nemlig de frie grundskoler med lidt over 100.000 børn, har ikke fået én krone tilbage, men har været udsat for en besparelse på 250 mio. kr. i forbindelse med genopretningspakken.

De frie grundskoler er faktisk en god forretning for Danmark. Vi uddanner børn og unge for 72 procent af, hvad et barn koster i folkeskolen, og vi står fuldt ud mål med folkeskolen. Sådan skal det være. Men det er en yderst farlig rutchebanetur, de frie grundskoler må sluge, når vi skal følge folkeskolens udgift nedad samtidig med, at både den tidligere og den nuværende regering udsætter de frie grundskoler for besparelser. Gad vide, hvad det politiske argument er for at udsætte de frie grundskoler for flere besparelser end folkeskolen?

<s></s>Det er nu, der skal politisk handling til. Finanslovsforslaget for 2014 skal ikke udsætte de frie grundskoler for yderligere besparelser. Den såkaldte koblingsprocent skal tilbage på sporet. Ellers må politikerne tone rent flag og fortælle åbent og ærligt, at de frie grundskoler ikke fortsat skal være et valg for alle forældre, men kun for dem, der har råd.

I de frie grundskoler ser vi os som en del af den dansk grundskole. Derfor er det fair, at vi følger den økonomiske udvikling i folkeskolen, men som en del af den danske grundskole bør vi have økonomiske vilkår, så vi kan matche folkeskolen til gavn for alle børn i den danske grundskole.

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!


Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - df(at)friskoler.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12