fjern søgeboks

En helt ny type grundskole er på vej

Lovforslag i høring om kommunale internationale grundskoler. Dansk Friskoleforening har afgivet høringssvar.
Af: Maren Skotte, Friskolernes Hus
Kategori
01.12.14

Dansk Friskoleforening har afgivet høringssvar i forbindelse med et lovforslag om en helt ny type grundskole: KIG - kommunale internationale grundskoler.

Tanken er, at kommunerne skal have mulighed for at etablere skoler, der forbedrer kommunernes muligheder for at rekruttere højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft og for at tiltrække udenlandske virksomheder.

En hybrid mellem folkeskoler og friskoler
Der er tale om en helt ny type skole, som er en hybrid mellem folkeskoler og frie grundskoler. Dansk Friskoleforening ser med en vis skepsis på denne nye type skole, som er givet særstilling på en række centrale områder. Både hvad angår tilsyn, økonomi og oprettelsesmuligheder.

Dansk Friskoleforenings høringssvar problematiserer det forhold, at KIG-skolerne er fritstående skoler uden for rammerne af folkeskolen, hvorfor bestemmelserne i folkeskoleloven ikke skal anvendes. Samtidig skal undervisningen på kommunale internationale grundskoler "stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen", hvilket er gældende for friskoler og private grundskoler.

Men det er uvist, om en KIG-skole i sidste instans kan lukkes på baggrund af tilsyn samt hvorledes udgifterne til KIG-skolerne konteres. Kommunerne får desuden mulighed for at oprette KIG-skoler så snart, der vurderes et behov herfor. Også dette er konkurrenceforvridende i forhold til friskolerne, som jo skal overholde en årlig deadline (15. august).

En international skole - også for danske børn?
Det fremgår af lovforslaget, at en kommunal international grundskole i udgangspunktet er målrettet børn af forældre, der kommer til Danmark fra udlandet for at arbejde. Men det fremgår også, at danske børn kan optages på en kommunale international grundskole, hvis der er ledig kapacitet, og hvis forældrene ønsker dem optaget på skolen.

Denne bestemmelse vil kunne ændre hensigten i loven og udvikle sig uheldigt i den retning, at en kommunal international grundskole i realiteten bliver en helt nye grundskole - også for danske børn.

I øvrigt stiller Dansk Friskoleforening sig tvivlende overfor behovet for KIG-skolerne. Der findes i forvejen frie skoler, som har specialiseret sig i at undervise internationale elever og hviler på et internationalt perspektiv og grundlag. 

<link fileadmin user_upload politik download file>Læs høringsbrev(pdf)

<link fileadmin user_upload politik kig-hoeringsvar_dec2014.pdf download file>Læs Dansk Friskoleforenings høringssvar (pdf) - også underskrevet af Lilleskolerne, De Kristne Friskoler, Tyske mindretalsskoler.

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12