Er det et samlet overskud på 145 mio kr, der er problemet?

I regeringens forslag til Finanslov for 2013 er frie grundskoler det eneste uddannelsesområde, der fortsat er udsat for massive besparelser. Vi har spurgt regeringens top, om det er hensigten, og hvad regeringens generelle holdning er til fri- og privatskoleområdet.
Af: Ebbe Lilliendal, Landsformand
05.10.2012

Friskolerne er ikke en koncern

Af svaret fremgår det, at en del af problemet er, at frie grundskoler samlet set i 2011 havde et overskud på 145 mio. kr., og at der var tale om en stigning i forhold til 2010. Det er lige på kanten af reel argumentation, når man tager de frie grundskoler under ét. Vi er IKKE en koncern. Der er tale om lidt over 500 selvstændige og uafhængige institutioner, som på ingen måde må blande økonomierne sammen! Det står i love.

Hvad er de 145 mio kr egentlig et udtryk for?

De 145 mio kr. giver et overskud på 1450 kr. pr. elev. Nu ved jeg ikke om et overskud på 1450 kr. pr. elev er særlig stort, hertil kommer en meget stor forskel skolerne imellem. Allerede nu har en fjerdedel af skolerne underskud, og det bliver kun værre i 2013 og yderligere i 2014, hvis besparelserne på vores område fortsættes. Bare for at illustrere, hvor sårbart det kan være ikke at operere med et overskud, så er her et lille regnestykke: en skole med 125 elever har et overskud på 125 x 1450 = 180.000 kr. Et negativt udsving på tre til fire elever på skolen afgør, om der er overskud eller underskud!

Det er ganske enkelt godt købmandsskab

Som selvejende institutioner er vi ganske enkelt nødt til at skabe overskud på skolerne. Vi skal kunne modstå udsving i elevtal, der skal være midler til renoveringsopgaver eller udbygning. Der skal være midler til opfyldelse af ændrede myndighedskrav til vores bygninger. Blot for at nævne nogle områder, hvor en ansvarlig drift af friskole forudsætter et overskud og opsparing til investeringerne. Og friskolerne er ikke flotte paladser, men skoler med fornuftige og rimelige rammer om børnenes hverdag.

Problemet er ikke overskuddet men regeringens prioritering

Man kan også stille det retoriske spørgsmål, at havde vi ramt balancen i regnskaberne på alle skoler, ville vi så ikke have fået besparelserne trukket ned over hovedet?

Samtidig ville en økonomistyring, der rammer balancepunktet på bundlinjen, have været dybt uansvarlig. Vi har fra ministeriet fået at vide, at vi skal sikre os mod udsving og selv spare op til investeringer. Når vi så gør, som vi bliver opfordret til, så er det også et problem.

Nej problemet er ikke et overskud på 145 mio. kr. men regeringens prioritering med hensyn til hvilke uddannelsesområdet, der skal udsættes for besparelser.