Er det folkeskolen eller grundskolen?

Her efter Sorømødet og på tærsklen til den nye politiske sæson er uddannelsesområdet ikke uventet i fokus. Statsministeren vil have gang i de unge, og det skal være gennem reformer blandet andet FOLKESKOLEN skal nytænkes.
Af: Ebbe Lilliendal
10.08.2012

Fokus på forældresamarbejdet og foreningslivet

Det synlige resultat af vores mange drøftelser på den netop overståede Sorømøde er slutdokumentet/manifestet for Ny nordisk Skole. I et af punkterne står »Etablere forpligtende samarbejde med forældre, uddannelses- og vidensinstitutioner, foreningsliv-og arbejdsliv«. Hvis de er noget friskolerne gennem mere end 150 år har arbejdet bevidst med, så er det et forpligtende samarbejde med forældrene og som en meget aktiv medspiller i foreningslivet. Med det udgangspunkt vil jeg i den grad håbe, ja opfordre til, at ændre retorik. Prøv at sige GRUNDSKOLE i stedet for folkeskole, det vil nemlig inkludere alle børn og forældre også den femtedel, der går i frie grundskoler. Det er ærgerligt, at man langt ind i de allerøverste politiske kredse via retorikken glemmer en stor og vigtig del af  den fælles grundskole. Vi har brug for en stærk og aktiv folkeskole, og vi har brug for friskolerne sammen med folkeskolerne. Friskolerne er i den grad parat til at spille med i udviklingen af en endnu bedre grundskole for alle, både de stærke elever fra de ressource tærke hjem, og de elever som har brug for ekstra opmærksomhed og et kærligt skub for at bryde den sociale arv.

Vi deler meget gerne vores erfaringer med forældresamarbejdet og -engagementet, og vi deler gene vores viden i relationerne med det lokale foreningsliv.

En fælles kamp

I forbindelse med Sorømødet udtalte vores minister Christine Antorini til TV2, at det ikke handler om en kamp mellem folkeskolen og friskolerne, men om en fælles kamp for at få en endnu bedre grundskole for alle børn. Tak for det Christine, og du ved, at vi er altid er parat.

Derfor skal vi sige Grundskolen

Nu vil nogen måske tænke »han er vist da lidt fintfølende ham Ebbe Lilliendal fra Dansk Friskoleforening, når han sådan går op i retorikken, han ved jo, der også er tænkt på friskolerne«. Måske. Men i alt for mange år har retorikken på indvandreområdet stigmatiseret en stor del af den danske befolkning, så den måde man italesætter tanke og ideer har i høj grad betydning for om alle føler sig en del af det. Derfor vil jeg opfordre til, når man siger FOLKESKOLE« lige vender det engang og overvejer, om det er nu man skal sige GRUNDSKOLE. Der er helt klart situationer, hvor det er helt på sin plads at sige folkeskole, når det specifikt drejer sig om forhold i folkeskolen, præcis som der er tidspunkter, hvor vi bestemt skal sige friskoler, vi har forskellig lovgivning og økonomiske vilkår. Men når talen er om den fælles udfordring, at give børnene den allerbedste uddannelse i skolen, så skal vi tale om GRUNDSKOLEN.