Er det ok at redigere i julesalmer og juletraditioner

Sindene er for alvor kommet i kog i forbindelse med en række folkeskoler har udeladt vers i julesalmer og ændret på andre juletraditioner.
Af: Ebbe Lilliendal
19.12.2011

Friskoler må ikke bevidst udelade dele af undervisningsmaterialet

For et par år siden gjorde Undervisningsministeriet flere friskoler med elever af anden etnicitet end dansk opmærksom på, at man ikke må redigere i undervisningsmaterialet. Det var i forbindelse med et ministerielt tilsyn. Skolerne måtte ikke undlade bestemte passager af det benyttede undervisningsmateriale, og undladelserne indgik i ministeriets vurdering af skolens fortsatte mulighed for at modtage statstilskud.

Der må være ens vilkår i folkeskolen og friskolerne

I den sammenhæng er den aktuelle debat i folkeskolen interessant. Hvis det er tilladt i folkeskolen at redigere i det materiale, der benyttes på skolen, må en naturlig følge være, at det ikke længere kan være et element i ministeriets vurdering af, om en friskole fortsat kan oppebære tilskud.

Giv alle elever de samme oplevelser og lad dem selv vælge

Det er ikke ensbetydende med, at jeg bifalder at »snyde« eleverne for dele af et samlet materiale. Det danske demokrati bygger på frihed og frisind. Det betyder blandt andet, at man på baggrund af det samlede undervisningsmateriale kan tage en dialog med eleverne om forskellige syn på tilværelsen blandt andet religionen. Herefter er det op til den enkelte elev at tage personlig stilling.

I Dansk Friskoleforening er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning.

Dansk Friskoleforening