Er det ved at være et »must«, at kommunerne skal modarbejde friskolerne?

Af: Ebbe Lilliendal
16.02.2012

I flere og flere kommuner lukker politikerne øjnene for, at en del af vælgerne har børn i friskoler. Senest kan vi læse, at Ringkøbing-Skjern kommune vil ændre i køreplanerne for busserne. Lige præcis ændringen af den ruten forbi friskolen kommer ikke i offentlig høring. Det finder kommunen ikke er nødvendigt med den begrundelse, at kommunen ikke er forpligtiget til at tage hensyn til friskolebørnenes mulighed for at komme i skole. Nu har kommunen vel heller ikke en forpligtigelse til at genere friskolebørn og deres forældre mest muligt ? Fastholder kommunen ændringsplanerne betyder det, at fx Hoven Friskole først kan starte skoledagen kl. 9.30, når friskolebørnene skal benytte kommunens øvrige busruter. Det er et dårligt serviceniveau overfor en del af kommunens forældre, forældre der som alle andre betaler deres kommuneskat.

Den politiske holdning har været, at befordringen ikke skal hindre forældre i at vælge en friskole.

Forholdene som i Ringkøbing-Skjern kommune er langt fra enestående. Når forældre tager over og opretter en friskole i et lokalsamfund, betyder det, at forældrene ud over at betale skat som alle andre, betaler skolepenge, og betaler for transporten til friskolen. Der var i mange år en politisk holdning på Christiansborg til, at forældrenes valg af et alternativ til folkeskolen ikke skulle begrænses af transportudgifter. Der blev afsat en pulje på Finansloven til støtte for friskolebørns buskort.

Puljen til befordring er beskåret kraftigt

Befordringspuljen blev kraftigt beskåret i 2005 af daværende Undervisningsminister Bertel Haarder. Begrundelsen var, at folkeskoleforældre selv skulle betale buskortet, hvis de benyttede det frie valg indenfor rammerne af folkeskolen og valgte en anden skole end distriktsskolen. Børne- og Undervisningsminister Christine Antorini rumler med en ændring af forældrenes frie valg indenfor folkeskolen. Begrænses det falder begrundelsen for at beskære befordringstilskuddet til friskoleelever væk. En genopretning af befordringstilskuddet til friskoleelever vil være af stor betydning for en lang række friskoleforældre. Ikke mindst når flere og flere kommuner tager det »alvorligt«, at de ikke er forpligtet til at tage hensyn til friskolebørnenes mulighed for at benytte kommunale busruter for at komme i skole indenfor rimelighedens grænser.