Er friskolerne et forbillede eller en trussel?

Det spørgsmål stillede tænketanken Cepos tre centrale aktører den 8. oktober 2012. Professor Niels Egelund, Børne- og Ungeborgmester Anne Vang (S) og Bertel Haarder (V) sad i panelet.
Af: Ebbe Lilliendal, Landsformand
10.10.2012

Konferencen indledtes af forskningschef Henrik Christoffersen fra Cepos, som har undersøgt, hvad offentliggørelsen af ranglister betyder for skolerne. Hans konklusion var klar. De frie grundskoler reagerer på ranglisternes resultater, fordi disse skoler ikke år efter år kan holde til at være langt nede på listerne, modsat folkeskolerne, der stort set ikke reagerer på dem.

Økonomens undersøgelser viste også, at de frie grundskoler i højere grad end folkeskolen løfter eleverne mere end forventet, er bedre til at bryde den sociale arv og til at skabe mønsterbrydere.

Han vurderede, at folkeskolens udfordringer er, at flere og flere forældre vælger en fri grundskole til deres børn. Og han pegede på den forfejlede vej, Københavns Kommune med Børne- og Ungeborgmester Anne Vang i spidsen, er på vej ad, hvor medicinen er »at kvæste de frie grundskoler mest muligt«.

De frie grundskoler er gode til at skabe folkelige fællesskaber fra neden, de opstår af sig selv og uden regulering fra staten. Det medfører engagement og kvalitetsløft.

Der var en række gode vinkler på vores sektor, men også en meget kritisk røst fra Anne Vang.

Du kan se hele minikonferencen via dette link: http://ceposvideo.provector.dk/?poditemid=19044&tagsid=&soegeord=