For fa(e)n

Var det bedre i gamle dage, eller er det en skrøne?
Af: Frank Sørensen, skoleleder Lødderup Friskole
Kategori Friskolestafetten
03.03.2015

Jeg har en tilståelse - jeg er fan. Jeg er fan af Peter Lund Madsen. Jeg nyder hans radioudsendelser »Hjernekassen på P1«, hvor han hver uge vender emner, som jeg ikke vidste kunne være så interessante. Ikke før jeg hørte Peter og hans gæster behandle dem med baggrund i deres store indsigt og kærlighed til stoffet.

Det kan godt være Peter er læge, hjerneforsker, psykiater og meget mere, men han er først og fremmest en fantastisk lærer, et menneske, der evner at åbne verden for alle os andre, så vi bare ikke kan lade være at gå videre ind i den og se os om. Som lærer er det svært at finde et bedre idol.

De unge mennesker viser os vejen
En af udsendelserne har handlet om menneskets fremtid. Har vi en fremtid eller går det bare ad helvede til? Som 50+'er hører man ofte sin far - ud af munden på sig selv - og pointen er stort set den samme, det var meget bedre i gamle dage. Tidligere gik jeg med det samme i rette med ham, men nu sidder jeg alligevel og tænker »det er da vist rigtigt«.

Men når man undersøger tingene ordentligt og lader være med at henfalde til bare at være grumpy old man, så er der urimelig god grund til at være optimist. Det går faktisk godt i verden, det går fremad. Folks levevilkår forbedres, færre dør i krige, vi bliver klogere og klogere, og det er en tendens, der kun går én vej - fremad. Det er dejligt at tænke på, når man har børn og måske en gang skal have børnebørn.

Det er også dejligt at have i baghovedet, når man tænder sit fjernsyn og chokeres over, at et menneske har begået en forfærdelig handling i København og har myrdet to uskyldige mennesker. Når vreden, forfærdelsen og sorgen rammer én, så er det guld værd at have noget i baghovedet. Og unge mennesker i Norge, der også er muslimer, danner fredsring om synagogen i Oslo. Og andre unge gør noget lignende i København. Gad nok vide, om det er fordi, de har hørt om Voltaire, der altid er blevet tillagt noget, han aldrig skrev eller sagde: I disapprove of what you say but I will defend to the death your right to say it (det var en kvinde, Evelyn Beatrice Hall, der i 1906 skrev det i en biografi om Voltaire, hvor hun med citatet forsøgte at sammenfatte hans demokratisyn).

De unge mennesker viser os vejen ved at stå op for de andre. Det er medborgerskab, ansvarlighed og respekt - helt enkelt, helt konkret. Det er måske også meget andet, men det er inspiration til os alle, midt i fortvivlelsen, vreden og afmagten. Der findes gode lærere, der kan hjælpe os med at holde perspektivet, både unge og knap så unge.