fjern søgeboks
Forskellighedernes fællesskab
kids playing

Fornemmelse for netværk

Smila havde fornemmelse for sne. Jeg har fornemmelse for netværk.
Af: Af Mathilde LIssau, skoleleder ved Sydbornholms Privatskole
Kategori Friskolestafetten
27.11.2015

Jeg stiftede bekendtskab med Dansk Friskoleforening dagen efter, jeg blev ansat som skoleleder på en lille friskole på Bornholm. Den afgående skoleleder samt bestyrelsesformanden talte rosende om konsulenterne fra Dansk Friskoleforening, som altid står på spring og er villige til at hjælpe i relation til næsten opgaver på en friskole.

Som mangeårigt organisationsmenneske deltog jeg naturligvis i foreningens landsmøde 2013, som blev mit første.

Det var en meget positiv oplevelse at være til landsmøde, men samtidig også skræmmende, da jeg nok ikke var så godt funderet i det Grundtvig-koldske som nogle af mine bordfæller til festmiddagen. Det billede har siden ændret sig. For det første fordi jeg er blevet friskole-smittet, og fordi jeg i dag vel må siges at være mere oplyst og derfor ser langt mere nuanceret på vores medlemsskare end jeg gjorde på mit første landsmøde.  

Netværkstankegangen er rigtig - og vigtig
Til landsmødet i 2014 var jeg så heldig at blive valgt til foreningens styrelse, hvor jeg nu sidder på 2. år, og så er det vel tid til at kikke tilbage. Jeg kom ind i en organisation, som havde gang i voldsomme organisationsændringer. Vi fik ny formand, ny sekretariatsleder, udvalg blev nedlagt og nye kom i stedet. Her to år efter er mange ting ved at falde på plads, men der er stadig arbejde, der skal gøres. 

En af de ting man satte fokus på var netværkstankegangen. At etablere netværk istedetfor regionsudvalg udsprang af et ønske om at gøre foreningen mere smidig – især i forhold til medlemmerne. Nogle medlemmer har været med i mange år og har i kraft af geografi eller skolefællesskaber i øvrigt opbygget solide netværk. Nogle netværk har haft direkte relation til foreningen, andre har taget andet udgangspunkt. Men netværkstanken er fornuftig, og jeg er stor tilhænger af, at vi får dannet et bredt og dybt netværk mellem de danske frie skoler. Til tider kunne jeg endda drømme om udvidende netværk, der også strakte hænderne ud til andre dele af skoleområdet. Her tænker jeg naturligvis på efterskoler og højskoler, men også på frie fagskoler og folkeskolen. 

Bornholmsk netværk på tværs af skoleformer
På Bornholm har der i mange år været et netværk på tværs af skoleforeningerne. Faktisk er vi nu 7 frie skoler samlet fra 4 af de 6 eksisterende skoleforeningerne, nemlig Lilleskolernes Sammenslutning, Danmarks Privatskoleforeningen, Foreningen af Kristne Friskoler i Danmark og Dansk Friskoleforening. Netværket omfatter både et netværk for skolelederne og et for skolesekretærer. 

Vi mødes minimum. 4 gange om året og taler om de ting, vi har til fælles, men drøfter også forhold, hvor vi ikke nødvendigvis er enige. Vigtigst er, at vi for den øvrige grundskole og det politiske miljø på øen, har været et organ, de har kunne henvende sig til. Ligeledes har vi i mange sammenhænge dannet fælles front - eksempelvis koordinering med vores lokale busselskab, møder med PPR i forbindelse med nye bekendtgørelser, fælles annoncering i aviser m.m. Dette er bare et lille udvalg af ting, der klares i det lokale netværk. Som forholdsvis ny skoleleder er dette netværk af stor betydning for min håndtering af mit arbejde. Mange ting kan vendes nemt og hurtigt, og der er altid folk, som står klar til at hjælpe.

Vi er nu blevet så store, at vi også har dannet et ledernetværk udelukkende bestående af frie skoler på Bornholm - alle knyttet til Dansk Friskoleforening. Nogen vil måske spørge; ”Kan man få for meget netværk”? Mit svar vil være et rungende nej. Faktisk er det arbejde, jeg lægger i Dansk Friskoleforening netop dét, der styrker mit netværk og dermed min viden, afprøvning af holdninger, læring og uddannelse, venskab og energi. Man kan sætte mange positive ord på, hvad netværk giver. 

Netværk giver mere, end det tager
Men jeg har så afgjort fornemmelse for netværk. En god fornemmelse. At kende mange og indgå i mange netværk er jo muligheden for at komme i dialog med andre om deres virkelighed, blive inspireret, rykket ved og provokeret endda. Fra at kende få personer inden for friskoleverdenen er min horisont virkelig blevet udvidet - gennem netværk.

Med denne friskolestafet skal derfor lyde en stor opfordring til at indgå i netværk. Store som små, brede og smalle, på tværs af geografi, værdibårne og lavpraktiske. Gør det, som I finder givende, og giv fornemmelsen af netværk en chance. Netværk er en gave. Opfordring: lav netværk og mærk fornemmelsen!

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!


Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - df(at)friskoler.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12