Friskolerne bidrager i høj grad til børnenes uddannelse

Danmarks Statistik har netop offentliggjort en statistisk, der fortæller om de forskellige skoleformers bidrag til regeringens målsætning om, at 95% af en årgang skal have en ungdomsuddannelse og 50% skal have en efterfølgende uddannelse.
Af: Ebbe Lilliendal
17.09.2012

Friskolerne yder et flot bidrag til den målsætning. Men det vil ikke vare længe før vores kritikere drypper malurt i bægeret, og siger »Ja sådan skal det jo også være, når nu friskolerne skummer fløden blandt børn og unge, og alene har dem fra de resourcestærke hjem«. Til det må jeg blot sige »I har ikke gjort Jeres hjemmearbejde«. En analyse fra Anvendt Kommunal Forskning fra det sene forår viser, at der er sammenfald mellem den forældregruppe, der vælger folkeskolen, og dem der vælger friskolen. En tilsvarende socioøkonomisk analyse fra foråret 2009, der bygger på data fra Danmarks Statistik, giver præcis det samme billede.

Anderkend at vi på friskolerne nu dokumenteret flytter børnene fra alle typer af hjem tættere på målsætningen på de 95% af årgang, der skal have en ungdomsuddannelse, end de to andre skoleformer med tilsvarende elevsammensætning.

Min forklaring på det fine resultat for friskolerne er, at vi møder det enkelte barn med forventninger og ambition både fagligt, menneskelig og socialt. Vi indgår i meget tætte relationer til forældrene, hvilket giver barnet en oplevelse af en fælles forståelse af undervisningsprojektet mellem hjemmet og skolen. Det giver overskud til fordybelse og dygtiggørelse på alle felter.

Friskolerne har store ambitioner. Vi vil hver på vores måde give et bidrag til samfundets ambition om at næste generation bliver bedre uddannet end den nuværende. Og som en vigtig del af det er ikke alene det faglige, hvor vi ikke har grund til at bøje hovedet, men de menneskelige og sociale kompetencer. Når det går op i en højere helhed, kan den faglige viden bruges til gavn for fællesskabet.

Kilder
Danmarks Statistik: Flest elever fra frie grundskoler i uddannelse
AKF: Privatskolerne og det sociale ansvar (pdf)
Dansk Friskoleforening: Socioøkonomiske faktorer i grundskolen
Ministeriet for Børn og Undervisning: Grundskolekarakterer 9. klasse - maj/juni 2011

I Dansk Friskoleforening er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning.

Dansk Friskoleforening