Hjælp til håndtering af krænkende handlinger

I en ny vejledning fra Arbejdstilsynet stilles der skarpt på krænkende handlinger i arbejdet mellem ansatte og mellem ansatte og deres ledere – fx mobning og seksuel chikane.
Af: Peter Højgaard Pedersen, Friskolernes Hus
Kategori Administrative nyheder
06.03.19

I vejledningen oplyses der om:

·        Reglen om krænkende handlinger - herunder mobning og seksuel chikane

·        Generelt om krænkende handlinger

·        Krænkende handlinger i form af mobning

·        Andre måder, som krænkende handlinger kan forekomme på

·        Særligt om seksuel chikane

·        Hvilke årsager, der kan være til krænkende handlinger - herunder mobning og seksuel chikane

·        Hvilke helbredsmæssige reaktioner, der kan følge af krænkende handlinger - herunder mobning
         og seksuel chikane

·        Hvordan man kan forebygge krænkende handlinger - herunder mobning og seksuel chikane

·        Hvad man kan gøre, hvis der opstår krænkende handlinger - herunder mobning og seksuel chikane

·        Anmeldelse af krænkende handling som arbejdsulykke.

Krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane, der udøves af patienter, brugere, kunder, elever eller lignende, betragter Arbejdstilsynet som vold i forbindelse med arbejdets udførelse (se At-vejledning D 4.3-4 om vold).

Vejledningen kan indgå i arbejdsmiljøorganisationens og/eller samarbejdsudvalgets arbejde og være nyttig, både når der skal tages stilling til konkrete situationer, og når det drejer sig om at udarbejde retningslinjer eller debatoplæg.

Vejledningen om krænkende handlinger er udsendt i februar 2019 og har betegnelsen At-vejledning 4.3.1.

Arbejdstilsynets vejledning findes HER