Hvor er problemet – hvis det er et problem

Med mellemrum rettes der fokus på antallet af friskoler og udviklingen i elevtallet. Nu forsøges det at tale det op til et problem, at 15 % af eleverne med anden etnicitet end dansk går på fri- og privatskoler. Det er samme andel blandt etnisk danske elever.
Af: Ebbe Lilliendal
06.02.2012

Med mellemrum rettes der fokus på antallet af friskoler og udviklingen i elevtallet. Nu forsøges det at tale det op til et problem, at 15 % af eleverne med anden etnicitet end dansk går på fri- og privatskoler. Det er samme andel blandt etnisk danske elever, så det fortæller vel bare, at danske forældre uanset etnisk baggrund i lige høj grad foretager det aktive valg, at søge mod friskolernes undervisningstilbud.

Der er tale om meget blandede friskoler

Flere forsøger at italesætte det som et integrationsproblem, fordi man mener, forældrene derved melder sig ud af det danske fællesskab og danner parallelsamfund. Jeg har besøgt mange af friskolerne med børn med anden kulturel baggrund end dansk, og det tegner et tydeligt billede af meget sammensatte børne- og forældrebaggrunde.  En række af skolerne har mellem fem og op mod tyve forskellige nationaliteter repræsenteret på skolen. Nationaliteter med forskellige kulturelle og historiske baggrunde. Så at kalde det et parallelsamfund bygger er en politisk holdning og ikke en viden baseret på selvsyn.

Den enkelte friskole er en del af et større fællesskab

I Dansk Friskoleforening ser vi det ikke som et problem at forældre vælger friskolen til. Det fortæller os, at vores meget forskellige skoler hver især har et undervisningstilbud og et værdigrundlag, som forældrene søger. Fællesskabet er en forudsætning omkring den enkelte skole, og som medlem af Dansk Friskoleforening er man samtidig en del af et langt større fællesskab. Ansatte, forældre og børn mødes med andre friskolers ansatte, forældre og børn, og her mødes holdninger og kulturer. Det møde er blandt andet med til at danne fundamentet for friheden, frisindet og den demokratiske forståelse