Ikke to skoler er ens - men vi har en fælles opgave!

Reformen af folkeskolen byder på gode udfordringer, der kun kan inspirere og løfte os mod nye erkendelser og erfaringer.
Af: Peter Bendix Pedersen, formand
Kategori Friskolestafetten
23.06.2014

Jeg ærgrer mig over de stereotype billeder af en "svækket folkeskole" på den ene side og en friskole, der "står udenfor fællesskabet som en klub for de dygtige og rige" på den anden side.

Ingen af delene kan være mere forkerte, og jeg glæder mig derfor over intentionerne i Folkeskolereformen. Ny vinkler med tidligere sprogstart, it i undervisningen, mere idræt, leg og bevægelse, kreative fag og alsidighed i såvel skoledagens længde og arbejdsmetoder må give mulighed for tid til og fordybelse i arbejdet med fagene.

Folkeskolen og de frie grundskoler har overordnet set den samme opgave
Reformens bud på, hvordan vi kan udvikle undervisning, læring og viden er værd at fordybe sig i. Ambitionen om øget faglighed, virkelighedsnær undervisning, godt undervisningsmiljø, styrket klasseledelse og øget indflydelse til både børn og forældre, vedkender vi os gerne i friskolerne. Mange friskoler har taget initiativ til at indføre større eller mindre dele af folkeskolereformen.

Friskolerne har friheden til at tilrettelægge og afvikle undervisningen, som det passer med de værdier og den praksis den enkelte friskole har. Men friheden forpligter til, at friskoleeleverne kan det samme, når de forlader grundskolen.

Så selvom vi ikke er ens og laver skole på hver sin måde, så har vi den samme opgave: nemlig at gøre alle skoleelever i den danske grundskole dygtige såvel fagligt som menneskeligt og socialt. Sjældent har vi haft bedre anledning til at forskelligheden mellem folkeskolen og friskolen netop kan inspirere og kvalificere arbejdet med undervisning og læring.

En stærk folkeskole gør friskolen bedre, og vi får god mulighed for både at være et alternativ til hinanden, men også en enestående mulighed for at tilbyde børn og forældre det frie skolevalg, så de netop kan vælge den skole, der passer bedst til dem. Lad os åbne dørene på vid gab og invitere alle indenfor, så man med egne øjne kan se, at ikke to skoler er ens.