Ind i lockoutuge to

De første fire dage med nedsat bemanding rundt på friskolerne har betydet forøget planlægning for skolerne. Friskolerne skal sikre rammer, så man har kunnet modtage elever og enten undervist dem eller sikret et godt tilsyn med dem. Mange steder har forældre været med inde over, for at få hverdagen til at hænge sammen.
Af: Ebbe Lilliendal
08.04.2013

Friskoleområdet og folkeskoleområdet hænger sammen

Nu går vi ind i lockoutuge to, og stadig ser det ikke ud til at KL og Danmarks Lærerforeninger (DLF) er ét skridt nærmere hinanden i en løsningsmodel. Nu vil nogen spørge »Ja, men de to parter har da ikke indflydelse på friskoleområdet«. Nej helt rigtigt ikke direkte. Men det er nærmest utænkeligt at Frie Skolers Lærerforening (FSL) indgår en aftale med staten på friskoleområdet, og derved efterlader DLF på perronen! Det har den konsekvens, at ledere og tilbageværende lærere og andet personale på friskolerne skal finde løsninger for elevernes hverdag i skolen. Det bliver ikke nemmere, som tiden går, men jeg er sikker på, der nok skal findes forsvarlige løsninger.

Dansk Friskoleforenings plads i forhandlingerne

En del tænker »Hvorfor går Dansk Friskoleforening« ikke ind i kampen?             Dansk Friskoleforening er IKKE en arbejdsgiverforening, og foreningen er IKKE forhandlingspart. Løn- og arbejdsvilkår på friskolerne forhandles på vores område af Moderniseringsstyrelsen, der er en del af Finansministeriet. Sådan er loven skruet sammen, og det er bundet op på, at friskoler kun kan modtage statstilskud, hvis de følger de overenskomster Moderniseringsstyrelsen forhandler på plads.

Vores fokus er den samlede friskole

I Dansk Friskoleforening har vi en medlemssammensætning, der spænder fra forældre, andre skolekredsmedlemmer, enkelt medlemmer samt alle ansatte på skolerne, herunder både lærere og ledere. Det er vi meget bevidste om. Vores store fokus er, at støtte så godt som muligt op omkring vores medlemsskoler her i lockoutperioden, samt at arbejde for, at tiden efter lockouten kan blive så konstruktiv og problemfri som overhovedet muligt. Der kommer jo en tid efter lockouten, hvor alle igen er tilbage på skolen, og man skal finde ind i samarbejdsrytmen igen.

Vi ser frem mod tiden efter lockouten

Der skal ikke være tvivl om, at Dansk Friskoleforening gerne havde været denne lockout foruden af hensyn til børnene og friskolerne, men vi må også respektere »Den danske forhandlingsmodel«, og når parterne ikke har fundet en løsning, så kan begge parter benytte sig af de spilleregler »Den Danske Model« har indbygget herunder strejke og lockout.

Vi følger situationen så tæt som muligt. Vi er gået i gang med overvejelser med hensyn til oplysningstur og instruktion i forhold til den nye virkelighed, der kommer når en løsning er fundet enten ved forhandlingsbordet eller ved et regeringsindgreb. Vi vil meget hurtigt rykke ud og være i dialog med medlemsskolerne. Vi vil orientere om alle hjørne af den nye virkelighed, og udvikle redskaber til hvordan planlægningen af skoledagen kan foretages.