fjern søgeboks
Forskellighedernes fællesskab
kids playing

Jeg er jo bare forældre.…

Og hvilken berettigelse har jeg så i Friskoleforeningen?
Af: Jane Pors, medlem af styrelsen - forældre ved Den fri Hestehaveskole
Kategori Friskolestafetten
07.04.2015

Jeg har altså ikke vanvittig mange kloge ord at sige om fordelingen af specialtilskudsmidlerne, ej heller om beregning af læreres arbejdstid og løn, som altid har forekommet mig unødig besværlig. Jeg kender heller ikke så mange ”i branchen”, som hvis det var en del af mit professionelle liv.

Men skal vi så overlade styrelsesarbejdet til de professionelle? Til lærere og skoleledere? Til dem der har indsigten i baggrunden for de fleste forhold i styrelsesregi og har et etableret netværk?

Jeg har tænkt en del over mit svar, og heldigvis bliver det et nej.

Der er dygtige folk i styrelsens sekretariat, som kan samle og opridse, så også jeg kan tage stilling til de ting, hvor jeg ikke kender forhistorien.

Og hvad kan jeg så bidrage med som forælder?
Retten til at drive den frie skole er en gammel ret, men af politiske og økonomiske grunde er det en ret, som vi til stadighed må kæmpe for at bevare. Som forældre ved vi, hvad det vil sige at have børn på en fri skole – vi mærker børnenes og vores egen styrke vokse af at være en del af et større fælleskab. Når børnene går ud af skolen og starter i nye sammenhænge, så får man rigtig øjnene op for, hvad det er, de har fået med fra deres skole, og det gør de heldigvis også selv. Derfor er det vigtigt at bevare skoleformen.

Mit ønske er, at vores skoler skal afspejle vores samfund. Vi skal helst have den samme mangfoldighed blandt eleverne, og det kræver et bredt spektrum af uddannelsesniveau, økonomisk formåen, religion osv. blandt forældrene. Det sikrer vi kun ved at oplyse om vores skoleform, så alle forældre foretager et bevidst valg, når de vælger skole til børnene. Samtidig skal vi kæmpe for økonomien i de frie skoler, så flest mulige forældre ser det som en reel mulighed.

Dermed kommer berettigelsen som forældre i styrelsen. Vi skal være med til at tage de værdibaserede og de politiske debatter. Vi skal repræsentere foreningen udadtil og styrke fortællingen om vores friskoler – hvad kan vi? og hvad vil vi? Kun ved at oplyse om skoleformen kan vi forvente forståelse og imødekommenhed.

Vi skal åbne vores skoler
Jeg ser dette som en mulighed for alle forældre på vores friskoler. Ved at åbne vores skoler, vise frem og fortælle, når vi møder nysgerrighed eller skepsis, så er vi alle med til at udbrede kendskabet og dermed skabe grundlaget for det politiske aspekt.

Jeg ved godt, at man har fokus på sin egen skole, når man er forælder. Det er helt naturligt, og sådan skal det være. Men man kan få meget ud af også at vende sig mod de andre frie skoler for at se, hvordan de håndterer deres skoleliv. Kan vi lære af hinanden? Hvordan fungerer deres forældreråd, deres støtteforeninger osv. Har de valgt at sammensætte det anderledes, og hvordan ville det virke hos os? Kan vi dele et foredrag – en ungefest eller noget helt tredje?

Der er mange forhold, hvor vi kan drage nytte af og lære af hinanden. Man kan bl.a. læse om andre skoler i Friskolebladet, nu i en online version på Friskoleforeningens hjemmeside. Det kan jeg kun anbefale.

Vi har meget at give hinanden
Vi arrangerede en del netværksmøder i løbet af vinteren, hvor vi måtte aflyse alle pga. manglende tilslutning. Det er ærgerligt. Jeg synes, at vi har meget at give hinanden, uanset om man er forælder, bestyrelsesmedlem eller ansat. Men i styrelsen har vi ikke gjort forarbejdet godt nok. Alle skal kunne se en mening med at deltage, og vi har ikke været skarpe nok til at beskrive emnet. Så vi prøver igen i det nye skoleår…

Hvis du har et emne, som du synes er spændende at debattere eller at etablere et netværk omkring, så skriv til os. Vi modtager gerne forslag og kommentarer, så vi sikrer, at det er de emner, der optager jer, vi har i fokus på netværksmøderne.
Mødet mellem mennesker og debatten er vigtig og spændende, så kom endelig når vi byder til nye netværksmøder – jeg håber, vi bliver rigtig mange!

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!


Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - df(at)friskoler.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12