Jeg tror ikke 16 procent af forældrene i folkeskolen flytter børnene til friskoler

En af tophistorierne i medierne i dag er, at der er udsigt til stor flugt fra folkeskolen til friskoler. Danmarks Radio har fået Epinion til at analyser forældrenes reaktion på folkeskolereformen.
Af: Ebbe Lilliendal
08.04.2014

Ét er at overveje – noget andet at beslutte

Sekten procent af forældrene til et barn i folkeskolen fortæller, at de som konsekvens af folkeskolereformen overveje at flyttet barnet til en friskole.

Nu er èt at svare, »at man overvejer«, noget andet er at fører det ud i livet. Der er mange elementer, der kommer til at indgå, før man flytter barnet fra en skole til en anden. Det er et stort skridt at tage, og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at seksten procent tager konsekvensen og flytter børnene.

Men det er klart et signal, som beslutningstagerne bør lytte til: har man forklaret folkeskolereformen godt nok? – er billedet blevet forkludret af debatten om inklusion og lærernes nye arbejdstidsmodel? – har man inddraget forældrene godt nok i hele processen?

Hør hvad jeg mener om det på P4 Morgen/Fyn (http://www.dr.dk/radio/ondemand/p4fyn/p4-morgen-5164#!/01:08:38)

Vekselvirkningen mellem folkeskolen og friskolerne

I friskolerne har mange haft tidlig sprogstart, længere skoledag end folkeskolen, motion og en lang række andre elementer. Det betyder ikke, at friskolerne er i mål i forhold til folkeskolereformen. Vi skal ikke kopiere folkeskolen, vi skal stå mål med den, så friskolebørnene har samme muligheder, når de går ud af friskolen, som de ville have haft, hvis det var folkeskolen, de havde gået i. Derfor ser vi på, hvad der sker i folkeskolen, som folkeskolen ser på, hvad der sker i friskolerne.

Det er vigtig hver eneste friskole finder sin vej frem til målet, og der vil være en bred vifte af tiltag og måde at undervise på. Det er det fine ved friskoletanken.

Der er den rigtige skole til alle børn

Det vigtige for os alle er, at vi udvikler på den fælles grundskole (folkeskolen og frie grundskoler), vi har en fælles ambition, at alle børn skal blive så dygtige som muligt og ikke alene på det fagfaglige område, men på hele paletten af fag. Friskolerne har ikke en ambition om, at så mange forældre som muligt flytter børnene over i en friskole. Nej vi har brug for at forældrene finder den rigtig grundskole til deres barn. Ikke to børn er ens, ikke to forældrepar er ens, ikke to skoler er ens. Der er brug for stor diversitet på grundskoleområdet, og jeg er sikker på, at der er den helt rigtige skole til hvert barn, og det kan være en folkeskole, og det kan være friskole. Det vigtige er, det er den rigtige skole.