Københavns kommune retter kanonerne mod de frie grundskoler

Børne- og ungdomsborgmester Anne Vang i København vil tage penge fra de frie grundskoler og give dem til den københavnske folkeskole. Så tror hun alle problemer er løst. Det er for mig, at man vil tage mindste fællesnævner, for kan man ikke gøre sig eget tilbud attraktivt nok, så kan man da forringe vilkårene for andre.
Af: Ebbe Lilliendal
09.01.2012

De frie grundskoler har selv valgt at lave en intern solidarisk omfordeling

Anne Vang har ikke gjort sit hjemmearbejde ordentligt. Et lille regnestykke baseret på offentlige data viser, at København i dag »sparer« op mod en kvart milliard kroner på de lidt over tolv tusinde børn, der går i en fri grundskole i kommunen.

Anne Vang vil have den såkaldte koblingsprocent nedsat fra de aktuelle 73% til ned mod 60%. Allerede i dag får en række frie grundskoler i København et sted mellem 60 og 65 procent af den gennemsnitlige udgift pr. folkeskoleelev. De frie grundskoler har en intern solidarisk omfordeling af tilskuddet, så når man går ud med, at de frie grundskole får 73% af udgiften til en folkeskoleelev, så er det alene som samlet skolesektor, men langt fra gældende for den enkelte friskole. Skoler der påtager sig en ekstra opgave på specialundervisningsområdet, eller har mange tosprogede elever eller socialt svagere familier kan søge ekstra tilskud i en fælles solidarisk pulje. Så det Anne Vang efterlyser, har vi for længst taget højde for indenfor de frie grundskoler.

Det kan vise sig at blive dyrere for Københavns kommune at pille ved tilskudsmodellen for de frie grundskoler

Københavns kommune »tjener« faktisk også på den nuværende tilskudsberegning til frie grundskoler. En kommune skal tilbagebetale ca. 40.000 kr. af bloktilskuddet for hvert barn, der går i en friskole. Det er beregnet på et udgiftsniveau på landsplan for hvad udgiften er pr. elev i folkeskolen. Hvis ikke den solidaritet var indenfor kommunerne, skulle Københavns kommune med sit meget høje udgiftsniveau pr. folkeskoleelev tilbagebetale 3.300 kr. mere pr. barn i en fri grundskole.

Lad os mødes og sammen finde fælles løsninger

Så når Anne Vang vil forklare folkeskoleproblemer i København med, at det er de frie grundskolers skyld, så  kan jeg kun se det som et forsøg på, at flytte fokus fra kommunens opgave, at sikre et rigtig godt tilbud i folkeskolen. Det har vi alle brug for ikke mindst børn og deres forældre.

De frie grundskoler afviser ikke at deltage i dialogen om problemerne i København, det har vi gentagne gange udtrykt. Min opfordring til Anne Vang er, at invitere repræsentanter fra de frie grundskolers foreninger, så vi i fællesskab kan drøfte børnenes undervisning i København. Og lad det være med præmissen, at de frie grundskoler kan være en del af løsningen, men at de ikke er problemet.

I Dansk Friskoleforening er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning.

Dansk Friskoleforening