Kundskab og kaos

Vi har brug for kundskaber OG kaos, engagerede forældre og aktive skolevalg.
Af: Annette Jellesen, skoleleder på Fussingøegnens Friskole og styrelsesmedlem
Kategori Friskolestafetten
29.08.2014

Kundskab, kaos , Individualitet, fællesskab, paratviden, kreativitet, disciplin og frihed – alle ord, som er fløjet gennem luften i sammenhæng med skoledebatten, der har været heftig  og aldeles aktiv de sidste måneder i forbindelse med skolereformen…mon ikke mange af Jer så tv udsendelsen på TV2  - KUNDSKAB ELLER KAOS! Alene titlen giver anledning til refleksion  - i hvert fald hos mig – om det er et enten eller? Er det enten kaos eller kundskaber eller kunne man i virkeligheden forestille sig, at begge begreber havde noget godt at byde ind med i forhold til den danske grundskole – på samme måde som individualitet eller fællesskab,  paratviden eller kreativitet og disciplin eller frihed!?

Hvilke forældre ville turde, i en tid med PISA undersøgelser og en profeti om at Kina vil overhale os på alle tænkelige måder, vælge kaos frem for kundskaber? Hvem ville vælge kreativitet frem for paratviden eller frihed frem for disciplin?

Hvordan måler man kaos, kreativitet og frihed?
Disciplin, paratviden og kundskaber kan jo måles, det er langt sværere med kaos, kreativitet og frihed. Men kan det ene undvære det andet? Efter min bedste overbevisning NEJ! Jeg tror på, at vores børn har brug for den dobbelthed, der ligger i ovenstående begreber, for at blive et helt menneske med både indre og ydre styring, og det er det, vi hver dag forsøger at lære vores børn på Fussingø-Egnens Friskole, hvor jeg er ansat, og på masser af andre fri  - og folkeskoler i Danmark.

Skoler, der alle er bevidste om HVAD, HVORDAN og HVORFOR de driver skole. Disse skoler er afhængige af forældre, der tager bevidste valg om, hvilken skole de ønsker for deres børn, hvilke værdier de tror på og hvad der for dem vejer tungest på vægtskålen.

Forældre, der flygter til friskolerne, er ikke en ønskesituation
Forældre skal selvstændigt turde vælge og tage ansvar for deres børns skolevalg -  uafhængigt af PISA undersøgelser - men begrundet i research og aktive valg, imellem de forskellige skoletyper, der findes. Denne mulighed har vi i Danmark, grundet det frie skolevalg og vores stærke tradition med fri - og folkeskoler side om side.

En tradition - der som kundskab og kaos - ikke er et enten eller men et både og. Vi har brug for både fri - og folkeskolen i Danmark. En stærk friskole gør nemlig en stærk folkeskole og omvendt. Jeg tror på, at bevidste skolevalg giver de bedste muligheder for vores børns læring, og jeg tror på, at vi med forskellige skoletyper, med forskellige ideologier og pædagogisk praksis, skaber den bedste grobund for fremtiden.

”Forældrene flygter fra folkeskolen til de frie - og private skoler” er også en kendt overskrift i disse uger med skolereformdebatten. Det må da være en ønskesituation for de frie skoler? Nej, er mit svar…det er jo også vores afgrund. Vi ønsker jo ikke forældre, der flygter, men forældre der reflekteret vælger. Hvor mange af os kan egentlig træffe reflekterede beslutninger, mens vi flygter? Jeg håber, al denne skoledebat gør os bevidste om at værne om den tradition, vi har i Danmark, med modsætninger side om side, der i samspil skaber hele mennesker og dynamiske samfund med mulighed for bevidste skolevalg.

I Dansk Friskoleforening er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning.

Dansk Friskoleforening