Lad os få dokumentation på bordet

Danmarks Lærerforening forudser et boom i kommunale skolelukninger. Er det grundet pædagogik eller økonomi, at kommunerne vælger at lukke velfungerende folkeskoler.
Af: Ebbe Lilliendal
27.11.2011

Forsker tror ikke der spares

Godt halvdelen af folkeskolelukningerne resulterer i oprettelse af en friskole. Forældrene vil ikke være med til at det lokale gode skoletilbud sløjfes. Kommunalforsker Roger Buch udtaler til DR »når der kommer en friskole når folkeskolen lukkes forsvinder kommunens besparelse«. Hans argument er, at kommunerne skal »betale til friskolerne« og derved går besparelsen fløjten. Det er et postulat, vi tit hører, men endnu har vi ikke se en grundig analyse, der viser om det er sandt.

Husk at inddrage hele økonomien

Kommunerne har en gennemsnitlige udgift pr.elev i folkeskolen på ca. 55.000 kr. Går eleven i friskole skal kommunerne tilbagebetale ca. 41.000 kr. til staten. Når en lukket folkeskole afløses af en friskole, er det vigtigt at tage hele økonomien med, inden man postulere, at det er dyrt for kommunen, hvis forældrene opretter en friskole. Kommunen sparer på bygningerne (hvis friskolen overtager folkeskolebygningen), der kommer ikke udgift til befordring af eleverne fra den lukkede folkeskole til den nye centrale skole. Et lokalsamfund, der mister sin skole, bliver et fraflytningsområde, hvor i mod et lokalsamfund med en ny friskole holder på børnefamilierne, ja mange steder ser vi, det bliver et tilflytningsområde. Det har afgørende betydning for skattegrundlaget. Så inden man går ud med postulatet om manglende kommunale besparelser, skal alle hjørne af økonomien i betragtning.

Det er ikke fair »at give forældrene dårlig samvittighed«

Når forældrene samler sig og tager over hvor kommunen gav op, og opretter deres egen friskole, er det et demokratisk sundhedstegn. De vil lige præcis det bedste for deres børn, og det er ikke fair at beskylde dem for manglende samfundssind, når de ikke blindt følger et flertal i kommunalbestyrelserne. Det var langt bedre, hvis lokalpolitikerne lyttede til borgerne og fandt en fælles løsning på udfordringen omkring den lokale skole. Om det fortsat skal være en folkeskole eller en ny friskole, det valg ligger i hænderne på lokalpolitikerne og forældrene.

I Dansk Friskoleforening er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning.

Dansk Friskoleforening