Lad være med at dæmonisere det frie skolevalg

Skolevalg bør prioriteres som et af de vigtigste valg i en børnefamilie.
Af: Peter Bendix Pedersen, formand for Dansk Friskoleforening
Kategori Friskolestafetten
03.02.2015

Selvom mediernes debatsektioner med jævne mellemrum nærmest flyder over med indlæg om, hvorvidt det er asocialt eller ej at benytte sig af det frie skolevalg - så viser en nylig undersøgelse, at flertallet af danskerne stadig under fem timer på at vælge skole til deres børn. Det er derfor en vigtig debat, Kim Brinkmann genoptager i Politiken den 18. januar om, hvad der ligger til grund for forældres valg af skole. Sker skolevalget på automatpiloten eller et reelt valg?

Indlægget er desværre præget af det sædvanlige københavnerperspektiv, der omtrent udelukker, at der skulle være liv vest for Valby Bakke. Det er meget trættende. Men jeg er fuldkommen enig i, at der er brug for at styrke familiernes bevidsthed om skolevalg. Af samme grund har vi de seneste år indbudt alle landets folkeskoler til at gå med i et initiativ, vi kalder Åben Skole. Det er et åbent-hus-arrangement for hele grundskolen den første torsdag i november - hvert år.

Projektet har til hensigt at nedbryde fordommene, give skolerne en chance, udstille mangfoldigheden og være i øjenhøjde med de familier og borgere, der skal vide noget om skolevalg. Men desværre er paraderne i kommunerne ofte højt oppe så snart invitationen havner på skoledirektørens skrivebord.

I friskoleregi er vi vant til at tænke på skolen som en butik, der skal løbe rundt. Derfor er åbent-hus-dage helt naturligt. Hvis folkeskolerne begyndte at operere med samme åbenhed og imødekommenhed, tror jeg, vi fik et endnu sundere konkurrenceklima.

Derfor - kære lokalpolitikere og skolechefer: sænk paraderne og gå med i det fælles projekt om at holde åbent-hus i grundskolen. Se på jeres mangfoldige skolestruktur som en fjer i hatten. Det kunne jo smitte af på bosætningen og dermed skatteindtægterne i jeres kommune. De frie grundskoler har ingen interesse i at udkonkurrere folkeskolerne - tværtimod. Det ville være en katastrofe.

Skolevalg prioriteres lavere end valg af husdyr
Men faktum er, at danskerne bruger under fem timer på at vælge skole til deres børn. Danskerne bruger mest tid på beslutninger vedrørende hus/lejlighed, dernæst på ny bil, så kommer valget af husdyr og sommerferie. Først på en femte plads kommer valget af grundskole til deres børn, der dog nær overhales af danskernes tidsforbrug i forbindelse med valg af ny sofa.

Brinkmann opfordrer forældre til at give folkeskolen en chance, før de slår automatpiloten til og bevidstløst vælger en fri grundskole. Jeg er enig. Skolevalg bør prioriteres som et af de vigtigste valg i en børnefamilie. Men husk så også, at de formanende ord indebærer, at vi respekterer de reelle skolevalg, der foretages og det fællesskab omkring skolen, som måske er det allerstørste aktiv. Måske skulle vi se på fællesskabets mulighed og vilkår i vores folkeskole? I stedet for at fokusere på fravalget som et problem i sig selv.