Lov om obligatoriske sprogprøver i udsatte boligområder er vedtaget

Folketinget har den 14. marts vedtaget ændringer af friskoleloven og folkeskoleloven om indførelse af obligatoriske sprogprøver på skoler, hvor over 30% af eleverne kommer fra et såkaldt udsat boligområde.
Af: Peter Højgaard Pedersen, Friskolernes Hus
Kategori Administrative nyheder
02.04.2019

Loven træder i kraft fra næste skoleår (august 2019).

For friskolerne får loven betydning for elever i børnehaveklassen og elever i 1.-9. klasse på skoler, hvor ”mere end 30 pct. af eleverne bor i et boligområde, der har været på listen over udsatte boligområder mindst en gang inden for de seneste 3 år”. De berørte skoler får direkte besked fra ministeriet om, at de er omfattet af de nye regler.

For eleverne i børnehaveklassen indebærer de nye regler, at eleverne skal bestå en obligatorisk sprogprøve, inden de kan påbegynde undervisningen i 1. klasse.

Med hensyn til 1.-9. klasse på skoler i udsatte boligområder, omfatter den obligatoriske sprogprøve kun elever, som modtager undervisning i dansk som andetsprog. Hvis eleven ikke består prøven, skal eleven undervises på de aktuelle klassetrin i 2 år.

For begge elevgrupper gælder, at undervisningsministeren kan fastsætte nærmere regler om prøverne, fx i en bekendtgørelse.

Ændringslov om folkeskolen og friskoler m.fl. om obligatoriske sprogprøver kan findes HER