Manglende indblik i statstilskuddet

En manglende indsigt i sammenhængen mellem friskolernes statstilskud og udgiften til folkeskoleelever i den enkelte kommune viser sig hos kummunalpolitikere. Det bør IKKE præge debatten. Se mit svar på et indlæg fra en SF-politiker i Guldborgsund Kommune.
Af: Ebbe Lilliendal
21.03.2013

Unfair konkurrence! Nej, fælles ambition

SF's gruppeformand Lene Hatt ( LH) har 14. marts under overskriften stillet spørgsmålet " Unfair konkurrence?" og derefter tegnet et billede af de " forkælede" frie grundskoler. Svaret er " Nej, der er ikke tale om unfair konkurrence".
I Guldborgsund Kommune er der ifølge kommunale nøgletal en udgift på 63.997 kroner pr. elev i folkeskolen. Et beløb, som ingen frie grundskoler bare tilnærmelsesvis når i nærheden af. Når LH laver et regnestykke, der viser, at navngivne folkeskoler ville få bedre økonomi, hvis de var frie grundskoler, så fortæller det intet om forskellen mellem frie grundskoler og folkeskolen.
Det er alene et udtryk for, hvordan Guldborgsund Kommune har prioriteret tildelingen af midler i folkeskolen. LH læner sig også op ad analyser fra andre kommuner.
Hvilke analyser? Det er korrekt, at man i Københavns Kommune har prøvet en lignende øvelse, men dér har man måttet erkende, at det alene tegner billedet af kommunens tildeling af midler til folkeskolen.
I det kommunale regi er der centrale udgifter, som ikke medregnes i den enkelte folkeskoles økonomi. Jeg kan blot nævne forsikringer, moms og ejendomsskatter, som alt sammen er udgifter, de frie grundskoler afholder hver især.
LH trækker også kortet om forældrebetalingen.
Husk nu lige, at forældre på de frie grundskoler betaler til folkeskolen som alle andre forældre via skatten.
Også selv om de ikke benytter den. Så, at tælle forældrebetalingen med i regnestykket, er da næsten at stikke hænderne ned i folks lommer, blot fordi de har foretaget et aktivt valg i forhold til hvor deres barn skal gå i skole.
Nej, lad os ikke slås på kroner og ører. Overordnet set er de frie grundskolers tilskud jo skruet sammen, så de kun modtager knap 2/ 3 af udgifterne til folkeskolen.
Lad os have en fælles ambition om, at alle børn skal udfordres og have mulighed for at blive så dygtige som muligt i vores fælles grundskole. Og her må det alene være op til forældrene, om det skal være i folkeskolen eller i en fri grundskole.
Ebbe Lilliendal landsformand for Dansk Friskoleforening , Prices Havevej, Fåborg.

Og her er Lene Hatt´s debatindlæg:

Unfair konkurrence?

Har privatskoler og kommunale skoler de samme økonomiske muligheder? I Guldborgsund Kommune viser en sammenligning mellem de kommunale skoler og de private skoler i kommunen, at privatskolerne har flere penge end folkeskolerne.
I en sammenlignende analyse mellem skolerne, som bygger på samme forudsætninger i forhold til elevgrundlag og elevsammensætning, viser, at hvis for eksempel Nysted Skole havde fået tildelt økonomi efter den model, der bruges på privatskoler, så havde Nysted Skole fået 3,7 millioner kroner mere om året svarende til godt 20 procent flere penge.
Nordbyskolen ville have fået 2,9 millioner kroner mere og Stubbekøbing Skole knapt en million kroner.
Hvis man laver de samme beregninger og tager bygningsomkostninger og udenomsareal med for de kommunale skoler og det bygningstilskud, som private skoler får, bliver forskellen lidt mindre.
Privatskolerne har så den fordel, at forældreforening eller lignende hjælper med vedligehold.
Nysted skole skulle så " kun" have 2,9 millioner kroner mere end det de får nu, Nordbyskolen 1,3 millioner kroner og Stubbekøbing knapt 800.000 kroner.
SF under gerne privatskolerne deres budgetter, men er det lidt unfair konkurrence i forhold til vores kommunale folkeskoler, at privatskolerne har 15-20 procent mere at bruge på undervisningen ? Analyser i andre kommuner i landet viser den samme tendens.
Konklusionen kan enten være, at privatskolerne får for mange penge eller at de kommunale skoler får for få.
SF mener ikke, at privatskolerne får for meget, men vil arbejde for at vores kommunale folkeskoler i Guldborgsund får de samme vilkår at drive undervisning for.
Lene Hatt Gruppeformand for SF Ejegodvej 18 4800 Nykøbing F.

I Dansk Friskoleforening er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning.

Dansk Friskoleforening