fjern søgeboks

Mere praksisfaglighed i grundskolen og samarbejde med erhvervsskoler

Som led i bestræbelserne på at få mere praksisfaglighed i grundskolen kan elever i 9. og 10. klasse i folkeskolen modtage en del af deres undervisning på en institution, der udbyder erhvervsuddannelse.
Af: Peter Højgaard Pedersen, Friskolernes Hus
Kategori
Administration
09.05.19

Det skal ske efter en nærmere aftale mellem kommunen og den pågældende institution. Undervisningen skal varetages af en erhvervsskolelærer, der har de fornødne kvalifikationer, og den skal finde sted i erhvervsskolens faglokaler. 

De frie grundskoler har med en tilføjelse til friskolelovens § 7 fået tilsvarende mulighed for at overenskomst (aftale) med en erhvervsskole om at varetage undervisning af skolens elever svarende til de regler, der gælder i folkeskolelovens § 22. 

Finansiering
Der følger ikke ekstra penge med denne nye mulighed. I kommunerne er finansieringen et anliggende mellem kommunalbestyrelsen og den pågældende erhvervsskole. På tilsvarende vis vil det være et anliggende mellem erhvervsskolen og den enkelte frie grundskole, hvordan finansieringen sker. Hvis ordningen får stor udbredelse, kan det senere blive et tema, hvorvidt de kommunale udgifter til aktiviteten indgår i folkeskolens udgifter, som danner grundlag for tilskuddet til de frie grundskoler. Dette spørgsmål har dog ikke være oppe endnu. 

Tilsyn
Det fremgår af folkeskoleloven, at kommunen fører tilsyn med undervisningen af kommunens elever. Parallelt hermed må det formodes, at tilsynet med den del af undervisningen af elever på en fri grundskole, der er henlagt til en erhvervsskole, sker efter tilsynsreglerne i friskoleloven – altså ved skolens valgte tilsynsførende. 

Ændringsloven kan findes <link https: www.ft.dk ripdf samling lovforslag l199 _blank external-link-new-window internal-link>HER – se § 8, s. 6 for ændringen af Friskoleloven og § 2, s. 2-3 for ændring af folkeskoleloven.

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12