fjern søgeboks

Nye arbejdstidsregler 2014

Informationsbrev til alle medlemsskoler
Af: Maren Skotte, Friskolernes Hus
Kategori
11.03.14

Som de fleste er bekendt med, vil de hidtidige arbejdstidsregler blive erstattet af nye regler, der træder i kraft pr. august 2014.

På baggrund af Lov 409, der blev vedtaget den 26.04.2013 indføres pr. 01.08.2014 nye arbejdstidsregler. <link https: www.retsinformation.dk forms external-link-new-window external link in new>(se lov 409).

Vi har desværre stadigt ingen nye cirkulære at henvise til. De hidtidige arbejdstidsregler erstattes pr. 1. august 2014 af to cirkulærer: 

  • Dels reglerne om Arbejdstid for tjenestemænd i staten <link http: lilleskolerne.dk uploads web01 files overenskomster_og_lon external-link-new-window external link in new>(hent cirkulære)
  • Dels en stærkt reduceret udgave af det hidtidige regelsæt: Arbejdstidsprotokollat af 30. juni 2008 (gældende regler indtil 31. juli 2014 - se OK-håndbog 2011-2013, side 99- 134) (Find håndbogen i<link internal-link internal link in current> »Filarkiv«)

Vi skal stadig stå mål med Folkeskolen 
Den politiske aftale om <link http: uvm.dk i-fokus media uvm filer udd folke pdf13 external-link-new-window external link in new>fagligt løft af folkeskolen kan du finde her. Af aftalen kan man uddrage, at der fremover gælder følgende regler for folkeskolen: 

De tidligere regler for timetalsstyring ændres således:

  • Der fastlægges et minimumstimetal på hvert klassetrin for den samlede skoledags længde, som svarer til en gennemsnitlig skoleuges længde over et år på 30 timer i børnehaveklassen til 3. klasse, 33 timer for 4. til 6. klasse og 35 timer for 7. til 9. klasse.

Flere fagopdelte timer og understøttende undervisning:
Med den længere og varierede skoledag indføres følgende ændringer af timefordelingen:

  • Forhøjelse af dansk i 4.-9. klasse med én lektion om ugen.
  • Forhøjelse af matematik i 4.-9. klasse med én lektion om ugen.
  • Indførelse af engelsk i 1. og 2. klasse med én lektion om ugen.
  • Forhøjelse af idræt i 1. klasse med én lektion om ugen.
  • Forhøjelse af musik i 1. og 5. klasse med én lektion om ugen.
  • Forhøjelse af håndværk og design i 4. klasse med én lektion om ugen.
  • Indførelse af 2. fremmedsprog i 5. klasse med én lektion om ugen og i 6.klasse med to lektioner om ugen.
  • Forhøjelse af timetallet i natur/teknik i 2. og 4. klasse med én lektion omugen.
  • Indførelse af valgfag fra 7. klasse med to lektioner om ugen.
  • En ugentlig lektion fra 8. klasse i geografi flyttes til 7. klasse, således at dersker en udjævning af timerne mellem de to klassetrin.

 

Kommende kurser med Moderniseringsstyrelsen og Undervisningsministeriet
På de kommende kurser vil Moderniseringsstyrelsen og Undervisningsministeriet ved hjælp af eksempler forklare forståelsen af de nye arbejdstidsregler. Vi kan stadig ikke give jer nogen facitliste. Det, der giver mening på den ene skole, er ikke nødvendigvis det, der føles rigtigt på naboskolen. Hovedpointerne fra den første workshops omkring arbejdstid er i vores optik stadig gældende:

  1. Den gode dialog - personalet skal inddrages Hermed mener vi, det er afgørende, at skolens ledelse inddrager personalet, når de nye arbejdstidsregler skal implementeres på skolen.
  2. Skolens kerne - hvor kan vi prioritere kvaliteten Skolens værdigrundlag fortæller, hvad skolen står for. Er det det musiske, det boglige eller det kreative, der står øverst? Det kan danne grundlag for, hvilke fag der skal prioriteres højest.
  3. Lærerne underviser mere - indenfor samme arbejdstid Skolerne skal, pga. nedsættelsen i statstilskuddet og lønstigninger, spare ca. 5 % i 2014, og da mange skoler har sparet helt ind til benet, vil de fleste skoler have brug for at sætte undervisningstiden op. Det skal naturligvis holdes inden for lærerens arbejdstid, og derfor må skolens ledelse fastslå, hvad læreren så skal lave mindre af jævnfør punkt 2.

<link http: www.conferencemanager.dk faellesmodearbejdstidkoebenhavn external-link-new-window external link in new>Tilmelding til kurser med MOS og UVM 

 

Instruktionsmøder med konsulenter fra Friskolernes Hus
Konsulenterne i Friskolernes Hus har planlagt en række instruktionsmøder i maj måned 2014, hvor der igen vil være fokus på de nye arbejdstidsregler. Her vil vi medtage de udmeldinger, som MOS/UVM er kommet med, og her vil vi ved konkrete eksempler prøve at hjælpe jer i mål med jeres udfordringer.Hvis det giver mening at udarbejde hjælpeværktøjer, vil vi præsentere disse på instruktionsmøderne.Møderne vil, som vi har haft for vane, blive afholdt på friskoler rundt omkring i landet, og kurserne vil derfor være gratis at deltage i.

<link http: www.friskoler.dk da kurser instruktionsmoederingsted external-link-new-window external link in new>Tilmelding til kurser om arbejdstid arrangeret af Dansk Friskoleforening.

<link http: www.friskoler.dk da kurser instruktionsmoederingsted external-link-new-window external link in new>
<link internal-link internal link in current>Konkrete eksempler fra processer/ændrede skolehverdage på tre friskoler

 

Venlig hilsen

Søren Stein Brinck
Sekretariatsleder

 

 

 

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12