fjern søgeboks
Forskellighedernes fællesskab
kids playing

Opgør med friskolemyten

Hvad er det for et opgør, der skal tages med fri- og privatskolerne?
Af: Peter Bendix Pedersen, formand
Kategori Friskolestafetten
26.08.2014

Det viser sig ret præcist, at der i gennemsnit ikke er forskel på de sociale og økonomiske baggrunde hos familier i henholdsvisfriskolen og folkeskolen. Så hvad er det for et opgør, Information opfordrer undervisningsminister Christine Antorini til at tage med privat-og friskolerne i lederen "Gå hele vejen, Antorini" den 11. august?

Som det ser ud i dag, er der sået tvivl om, hvorvidt de frie grundskoler har samme vilkår som folkeskolen, men vi skal væk fra forestillingen om de frie grundskoler som reservater for særligt ressourcestærke børn og unge, som er den sejlivede myte, medierne holder liv i.Vi er ikke interesseret i et taxameter, der skeler til rigdom og ressourcer, etnicitet og postnummer.

Vi ønsker at komme ud til det barn, der har brug for et ekstra skub til at kunne løfte sig selv. Vi skal derfor sikre et fair beregningsgrundlag og en hensigtsmæssig fordeling.Men måske handler mediernes opgør om helt at lukke friskolerne?

Det vil i så fald være et opgør med en grundlovssikret ret om undervisningspligt - og ikke skolepligt - et opgør med en stolt dansk tradition for frisind. Desuden må man anerkende, at der selvfølgelig er forskel på elevgrundlaget i Gentofte og Gummerup. Det gælder såvel folkeskolen som de frie grundskoler.

Så, gælder opgøret også folkeskolerne?.

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!


Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - df(at)friskoler.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12