Ordet skaber, hvad det nævner

Det kunne lyde som starten på en morgensamling på Odense Friskole, en start på en ny dag, hvor vi som mennesker udvikler os sammen. Det, at vi bedst udvikler os sammen, er essensen i denne stafet.
Af: Lise Moestrup, lærer på Odense Friskole
Kategori Friskolestafetten
18.12.2014

Jeg er lærer på 30. år og til og med en glad en af slagsen. Det kan muligvis virke provokerende at tage julejahatten på i en tid, hvor der tales og skrives meget om det at være lærer.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at lærerprofessionen har fået et læsterligt gok i nødden ved lockouten og efterfølgende ved overenskomstforhandlingerne. Det var og er et overgreb, der har trukket lange, dybe spor i mangt en lærersjæl. Den fortsat ufine og grimme retorik i medierne og hos adspurgte såkaldte eksperter ( ingen nævnt ingen glemt) har skabt og skaber en tristhed, en tvivl, en sårbarhed hos os lærere, som det kræver mod, optimisme og fællesskab at komme videre fra.

Det er tid til at tænke positivt
Når det så er sagt, så er det tiden at tænke nye og gerne positive tanker om vores gode og meningsfyldte arbejde. Sammen på skolerne deler vi viden, forberedelse og sammenhold. Vi gør det ikke alene. Vi er i tæt samarbejde med vores elever, deres forældre, skolens ledelse og styrelse. At blive hørt og set hele vejen rundt, er en del af det gode fællesskab/samarbejde.

Energi får jeg også ved mit arbejde i Dansk Friskoleforening. På landsmødet i maj for to år siden opstillede jeg som suppleant og kom allerede i spil til september. Vi mødes 10 gange årligt i styrelsen samt i diverse Ad-hoc udvalg. Vi arbejder med skoleudvikling, økonomi, er med i arbejdet omkring oprettelse af nye friskoler, ÅBEN Skole landet over, debatterer inklusion/støttetimer, forbereder årets Landsmøde i Kolding den 18-19/4 2015, Folkemødet på Bornholm/15, deltager i diverse politiske møder og konferencer (sågar har to personer været udsendt til Korea for at tale om den frie skole), netværk- og dialogmøder og meget, meget mere.

Et spændende, lærerigt og givende arbejde i samvær med gode mennesker fra frie skoler landet over. Dejligt vil det være at flere lærere stiller op til dette arbejde ved det kommende Landsmøde. Det vil for mig at se gavne sammenhængen i arbejdets indhold, og det at arbejde som lærer i Friskolen.

Afslutningsvis lidt om dialogmøderne. Der er planlagt flere dialogmøder over det ganske land først i det nye år. Desværre måtte nogle møder aflyses, da for få tilmeldte sig. Vi har debatteret indholdet af disse møder. Hvad skal til for, at der bliver fulde huse? Hvilke emner vil samle lærere fra en skole, så de sammen møder op og får diskuteret, lyttet og måske endda mødt andre lærere fra andre skoler og nye netværk ser dagens lys.

På med jahatten
Det er endnu engang min jahat, der melder sig. En skoleleder sagde en gang til mig, at jeg sætter den, som jeg vil og gerne på spil!

Jeg tror på, at vi i mødet med andre, lærer en mængde både om fællesskabets styrke og om os selv. Gamle Grundtvig sagde sågar: Du bliver dig selv i mødet med andre. Den 4/2 2015 kl.17-20 holder Dansk Friskoleforening dialogmøde på Odense Friskole. Det foregår på vores flotte TORV, og vi ser frem til at hente alle de gamle stole frem også. Læs mere om indholdet ved mødet.

"Er lyset for de lærde blot"...Sådan lyder begyndelse af en af de helt gamle travere. En sang, der ofte synges til vores skolekredsmøder. Smilet får rynkerne frem på min næse, når forældre på rækken bag ved giver hinanden en arm i siden med ordene "Åh, fedt - den sang er jeg helt vild med". Ord, der synges, skaber glæde og fællesskab. (Så kan mismodige og magtelskende herrer tale i deres triste retorik lige så tosset de vil).

I Dansk Friskoleforening er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning.

Dansk Friskoleforening