fjern søgeboks
Forskellighedernes fællesskab
kids playing

På observatørpost i Dansk Friskoleforening

Om Lilleskolernes sammenlægning med Dansk Friskoleforening.
Af: Gitte Baaring, observatør fra Lilleskolernes Sammenslutning
Kategori Friskolestafetten
23.02.2016

Sidste sommer blev Dansk Friskoleforenings medlemsskare forøget med en række skoler, da lilleskolerne besluttede et dobbeltmedlemsskab af Lilleskolernes Sammenslutning og Dansk Friskoleforening.

Det var et stort spring og en stor beslutning for de mange skoler af mange grunde. Ville vi nu kunne opnå betjening og politisk varetagelse, som tog hensyn til lilleskolernes særlige behov? For vi er jo noget særligt.

Fordommene hang i luften. Ville lilleskolerne indtage eller måske ligefrem invadere Friskoleforeningen? Ville lilleskolerne drukne i Friskoleforeningen? Er friskolerne ikke lidt for meget Grundtvig, eller er det ikke dem med de yderligtgående skoler – og den anden vej: er lilleskolerne ikke en flok flippede, røde anarkister??? Jo, fordomme er og var der nok af.

En grad af sandhed ligger der vel altid i fordommene, men er det ikke også i fordommene, at forskellighederne kommer til udtryk. Bæres der i fordommene i virkeligheden en styrke. Det er jo netop vigtigt med forskellighederne, og det er i høj grad netop her, jeg synes, at vi i lilleskolerne og friskolerne ligner hinanden. Vi bruger alle friheden til at være forskellige.

Noget af det, jeg har fået øje på som ”observatør”, er netop, at vi er en forening af skoler, der vil noget. Skoler, som er et alternativ til noget andet. Vi vil skille os ud med vores tro på den helt rette skole for vores børn. Vi vil bruge friheden til at formulere et værdigrundlag, som giver den - efter vores mening - bedste skole. Og det er på den enkelte skole, at det defineres, hvad der er ”den bedste skole”.

Uden forskellighederne har vi ingen legitimitet og berettigelse. Jeg har gennem det sidste år fået øje på den styrke, der netop ligger i forskellighederne mellem land- og byskoler, mellem muslimske, Steiner, Grundtvig/Koldske skoler og lilleskoler, mellem store skoler og små skoler.

Så fra observatørposten meldes: Forskellighederne findes og plejes - heldigvis.

 

Gitte Baaring sidder i bestyrelsen i Lilleskolernes Sammenslutning og deltager som observatør i Dansk Friskoleforenings styrelse.

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!


Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - df(at)friskoler.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12