På tærsklen til et nyt finanslovsudspil

I denne uge ser vi den nye regerings første udspil til finanslov. I den kan vi se, hvad der venter friskolerne i 2012.
Af: Ebbe Lilliendal
01.11.2011

Får den såkaldte koblingsprocent endnu et tryk nedad – eller?

Regeringen har meldt ud, at den af lovtekniske hensyn genfremsætter »den gamle regerings« finanslovsforslag med nye ændringsforslag. I det oprindelige forslag fik vores koblingsprocent (den økonomiske balancen mellem folkeskolen og friskolerne) endnu et tryk nedad til 73%. I tiden efter vedtagelsen sidste år af »Genopretningspakken« og igen i eftersommerens valgkamp har to af de tre nuværende regeringspartier udtalt, at de ville rulle besparelserne på uddannelsesområdet tilbage herunder nedsættelsen af vores koblingsprocent. Virkelighedens prøve bliver på torsdag, når finanslovsforslaget offentliggøres.

Vi mangler den lovede evaluering af vores tilskud

I Finansloven for 2011 var der indskrevet en evaluering af vores tilskud før fastsættelsen af fremadrettet økonomi. Den evaluering blev aldrig foretaget af »den gamle regering«. Jeg vil bede den nye Finansminister og Undervisningsminister om at gennemføre den evaluering, før der skrides til yderligere nedsættelse af friskolernes koblingsprocent. Undlader de to nye ministre den proces, sender de regningen videre til friskoleforældrene. Nedsættelse med én procent betyder friskolerne står og mangle 60 mio. kr. Stort set alle friskoler har skåret ind til benet, og en yderligere forringelse af vores tilskud kan kun hentes hjem via forældrebetalingen. Det er en meget uheldig udvikling. Vi vil fortsat gerne være det alternative skoletilbud til alle forældre og ikke kun de rigeste.

Der er ikke belæg for at indføre et socialt taksameter

I pressen og gennem forskellige udmeldinger kan det fornemmes, at regeringen tænker en del i et nyt »socialt taksameter«. Der er en sejlivet myte om, at friskolernes forældre er langt bedre stillet i socioøkonomisk henseende end folkeskolens forældre. Det blev tilbagevist af en analyse foretaget af Danmarks Statistik i 2009. Den viste, at friskoleforældre har samme sociale profil som forældre i folkeskolen. Friskolerne tager deres del af det sociale ansvar, hvilket også er helt  rimeligt. Der er ikke belæg for at indføre et socialt taksameter for at få friskolerne til at tage deres del af det sociale ansvar. Indføres et socialt taksameter er det alene på baggrund af en værdipolitisk overvejelse og IKKE på baggrund af en konstateret ulighed mellem friskoler og folkeskolen.

Ved at hæve fripladspuljen kunne regeringen virkelig gøre gavn

Ønsker regeringen at lette muligheden for at sende barnet i friskole for svagere økonomisk stillede familier. Ja så er løsningen lige for. Den pulje der i Finansloven afsættes til »fripladser« har stort set ikke været reguleret i forhold til pris og lønudvikling samt elevtallet i de senest 10 år. Man kunne foretage en ekstraordinær regulering af den pulje. Det vil komme de svagere økonomisk stillede familier til gavn. De ville få en mere lige adgang til at sende deres børn i friskoler. En lang række familier fra den gruppe sender allerede deres børn i friskoler. Det er for dem en prioritering. Men det bliver sværere og sværere jo længere den økonomisk krise varer. Og vi har set, at nogen må give op og melde barnet ud af friskolen.

I Dansk Friskoleforening er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning.

Dansk Friskoleforening