Privatskolerne får flere penge af regeringen

Den overskrift præger mediebilledet i dag d 6. december. Journalister og debattører har især hæftet sig ved allersidste afsnit i regeringens netop udsendte udspil til en reform af folkeskolen.
Af: Ebbe Lilliendal
06.12.2012

Her står, at »tilskuddet til de frie grundskoler skal tilpasses«. Der har i en lang årrække været en kobling mellem udgiften pr. elev i folkeskolen og tilskuddet til de frie grundskoler. Procenten var 75 procent frem til krisen satte ind og den tidligere regering i sin iver for at finde penge udsatte friskolerne for en besparelse. Koblingsprocenten begyndte en glidebane fra de kendte 75 procent mod et mål i 2014 på 71 procent. En glidebane den nuværende regering har fortsat.

At skære i tilskuddet er ikke nyt

Det har over de sidste tre år betydet, at de frie grundskoler nu har 180 mio. kr. mindre at drive skole for end i 2010. Den fortsatte nedsættelse betyde 60 mio. kr. pr procent. Det ser ud til helt at være glemt eller tilsidesat i en række udtalelser til medierne i dag. Blandt andet udtaler Niels Egelund, at man jo bare kan sætte procenten ned. Ja tak, det er allerede gjort flere gange og planlagt at skulle fortsætte yderligere i det kommende år. Så det løsningsforslag er ikke nyt, og konsekvensen er dyrere skoler for forældrene.

Friskolerne er gerne med i udvikling af grundskolen

Friskolerne skal stå mål med folkeskolen. Det betyde blandt andet, at elever hos os skal have samme muligheder for at gå videre i uddannelsessystemet, som de ville have haft ved skolegang i folkeskolen.

Med regeringens oplæg til reform af folkeskolen er der mange nye spændende elementer i skoledagens og undervisningens tilrettelæggelse. Det skal vi forholde os til og tænke ind i den enkelte skoles værdier og undervisningstilbud. Derfor har vi med interesse læst den del af regeringens folkeskoleudspil, som i dag har fået så stort mediefokus. Det at regeringen vil skabe muligheden for, at de frie grundskoler kan tænke og arbejde med på udviklingen af den samlede grundskole.

Friskolerne ønsker at være skoletilbuddet for alle

I samme åndedrag er det vigtigt at få sagt, at vi forstår, det med at tilpasse vores tilskud, at vi ikke skal fortsætte med nedsættelse af koblingsprocenten, og der samtidig tilføres nye midler, så balancen mellem folkeskolen og friskolerne ikke yderligere forrykkes.

Vi ser os som en del af den samlede grundskole, og deltager med fuld styrke i at skabe den bedste grundskole for alle børn uanset om de går i folkeskole eller friskole, og her ønsker vi økonomiske rammer, så vi er et alternativ, der ikke er forbeholdt den rigeste del af samfundet, men en mulighed for alle.