Regeringen, Venstre og Konservative er glade for finanslovsaftalen – det er jeg ikke helt

Sent i går aftes d. 26. november indgik regeringen, Venstre og De Konservative en aftale om Finansloven for 2014. På Facebook kan jeg læse, at en lang række politikere og flere ministre er meget tilfreds og glade for aftalen. Jeg kan ikke helt dele deres glæde.
Af: Ebbe Lilliendal
27.11.2013

Endnu engang må vi kikke langt efter genopretning af friskolernes statstilskud

Der er mange gode elementer til gavn for det danske samfund i finanslovsaftalen.

Når man har jungleret med så mange milliarder kroner, havde jeg håbet, at der var fundet 60 mio. kroner til de frie grundskoler.

Vi har i de sidste måneder fået en del positive tilkendegivelser om genopretning af statstilskuddet til friskolerne. De er også kommet fra politikere i partier, der står bag finanslovsaftalen.

Kan vi tillade os at håbe?

Det kan jo vise sig, at den aftaletekst, vi kan læse på Finansministeriets hjemmeside, ikke har alle elementer med. Når man skal gennemskrive Finanslovsforslaget efter aftalen i går, kan vi jo håbe, at man har haft vilje til at prioritere vores del af uddannelsesområdet. Vi har peget på, at man som minimum burde fastholde den såkaldte koblingsprocent på de fra i år kendte 72 procent, og koble det med en generel analyse af udviklingen i vores statstilskud i forhold til udgiften i folkeskolen. En fastholdelse af koblingsprocenten ville koste 60 mio. kr., som ikke er et svimlende beløb set i den samlede aftale. Ikke mindst set i lyset af, at friskolerne står med 5.000 kr. mindre pr elev, end de gjorde før folketinget for fire år siden startede sparerunden på de frie grundskoler. For mig at se handler det alene om politisk prioritering og erkende, at besparelserne på friskoleområdet har været for voldsomme.

Social balance

Den kraftige sparerunde på de frie grundskoler kan få den meget uheldige effekt, at en række familier af økonomiske grunde ikke længere har råd til at vælge friskolen til. I dag viser flere analyser, at forældresammensætningen på friskolerne er lig med sammensætningen i folkeskolen. Sådan bør det også være! Vi ønsker at være skoletilbuddet for alle og ikke kun for de økonomisk stærke.

Det har været vigtigt for regeringen og forligspartierne at finanslovsaftalen var socialt afbalanceret. Det ville i den sammenhæng være helt relevant at se på opretholdelse af den sociale balance på friskoleområdet.

Det er ikke for sent at finde de 60 mio. kr. !

I Dansk Friskoleforening er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning.

Dansk Friskoleforening