fjern søgeboks
Forskellighedernes fællesskab
kids playing

Så lyt dog!

Opsang til politikerne inden valget.
Af: Henriette Haar Mønsted, skoleleder på Haubro Landsbyskole
Kategori Friskolestafetten
24.04.2015

I skrivende stund er der endnu ikke udskrevet valg. Rygterne går, at det måske kunne blive efter at Angela Merkel, den tyske kanzler, har været på statsbesøg i Danmark. Men uanset hvornår det bliver, er det et demokratisk problem, at der ofte kun er afsat tre uger til at debattere, hvilken retning vores samfund skal udvikle sig i. Det er også betænkeligt, at vores velmenende politikere i kraft af spin-doktorer er skåret så godt for tungebåndet, at de faktisk ingenting siger. Tit er det svært at høre den helt store forskel på den røde og blå blok. Begge lejre kan ordene: vækst, udvikling, velfærdssamfund. Ja, hvad de siger, er nærmest forudsigeligt. Den græske filosof Platon fortæller om sin gamle lærer, Sokrates, som blev dømt til døden i 399 f. Kr., at han advarede mod sofisterne - datidens spin-doktorer - som var i stand til at forføre folket. Så anklagede sofisterne ham for netop det - og lod ham tømme det berømte bæger med skarntydesaft.

Jeg undrer mig ofte over, om vi danskere i vores selvfede liv helt har glemt, hvad det vil sige at have et livligt folkestyre. Et folkestyre, hvor der finder samtale sted, hvor man bruger god tid på at drøfte, om det f. eks er den økonomiske væksttænkning, der er retningspilen, eller det er en mere universel bæredygtighed.

Jeg kunne blandt andet ønske mig god tid til at drøfte, hvilken retning uddannelsessystemet skal have. Skal det være på konkurrenceparametrenes vilkår eller have rod i det folkelige, i dannelsestanken, der hvor vi står på ryggen af mange generationer? Det er jo de næste generationer, der skal ud og virke i det samfund, de en dag forhåbentlig bliver en bærende del af.

Så kære politikere, skriv jer lige følgende bag øret, når valgkampen begynder: Lyt til jeres folk. Og husk: Man kan lytte, når man ikke har munden fuld af ord.

Tilmeld nyhedsbrev

FRISKOLERNE udgiver i alt tre nyhedsbreve, SkoleNyt, KursusNyt og InternationaltNyt. Ved at tilmelde dig accepterer du vores privatlivspolitik.


Ja, tak. Send mig følgende nyhedsbreve:

 

Hvad er du interesseret i?

Tilmeld dig nyhedsagenterne

Nyhedsagenter:


Ønsker du at redigere din nyhedsagent? Tryk her!


Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup - df(at)friskoler.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00, Fredag 9-12