Skal de frie grundskoler straffes for sparsommelighed?

I forbindelse med en forespørgselsdebat om de frie grundskoler i Folketinget tirsdag den 18. marts henviste undervisningsministeren flere gange til, at de frie grundskoler samlet set har et pænt overskud på 160 mio. kr. Retfærdigvis skal det siges, at ministeren oplyste, at der var store forskellen skolerne imellem, og at overskuddet er samlet på 75 procent af skolerne. Det skulle så være argument for, at der ikke er behov for at se på tilskuddet til de frie grundskoler - »de klarer sig jo fint«.
Af: Ebbe Lilliendal
28.03.2014

Der males med en meget bred pensel

Når ministeren maler med så bred en pensel, forsvinder nuancerne og de store udfordringer, som mange skoler befinder sig i. Fordeles overskuddet på elever, viser der sig et ganske andet billede. Overskuddet I hele sektoren svarer til 1.500 kr. pr. elev. Det er ikke meget. Det betyder fx på en skole med 125 elever et overskud på 187.500 kr. Rejser der bare fire elever fra skolen, så er overskuddet vendt til underskud!

Ansvarlig økonomisk drift et grundvilkår

Enhver virksomhed, der ikke har staten eller en kommune til at holde en økonomisk hånd under sig, skal agere økonomisk ansvarlig, hvilket betyder at man må polstre sig, så man kan imødegå udsving uden at blive truet direkte på eksistensen. Friskolerne er private virksomheder og skal derfor sikre et vist overskud og en vis egenkapital for, at sikre overlevelsen. De detaljer mangler, når ministerens brede pensel smøres ud over de 540 frie grundskoler. Sandheden er, at mange friskoler er meget økonomiske trængte, og mange af friskolerne ligger i mindre lokalsamfund, hvor de på mange er måder med til at sikre muligheden for at lokalmiljøet sikrer tilflytning og udvikling. Desværre viser det sig, at pengeinstitutterne ikke vil bidrage med selv meget små lånebeløb til renoveringer m.v. på disse friskoler.

Egenkapital er nødvendig for driften

Tommelfingeren vendes oftere nedad end opad, når en friskole henvender sig til banken eller kreditforeningen. Det betyder jo, at en friskole selv må spare op til bygningsvedligeholdelse, og hvordan kan man det, uden at lave overskud og samle lidt egenkapital, så det er muligt at følge med udviklingen? Det forekommer næsten hovent, at skolerne skal straffes med mindre statstilskud, fordi de har akkumuleret et mindre overskud.

Min opfordring til såvel ministeren og øvrige ansvarlige politikere er, at de ikke blændes af et samlet overskudstal, men at man dykker ned i substansen og tager alle aspekter og vinkler ind i overvejelserne om fremtiden for tilskuddet til de frie grundskoler. Så tegner der sig helt sikkert et billede af en skoleform, som bliver mere og mere økonomisk trængt, og oftere og oftere må sende regningen videre til forældrene ved forhøjede skolepengene. Det er ikke sektorens ønske at ende som en skoleform, der kun er tilgængelig for økonomisk velbjergede forældre. Er det ministerens og politikernes ønske?