fjern søgeboks

Statstilskud baner vejen for statslige krav

Et juridisk responsum kulegraver Grundlovens §76
Af: Maren Skotte, Friskolernes Hus
Kategori
Administration , Presse & politik
04.10.16

Dansk Friskoleforening har taget initiativ til at få udarbejdet et juridiske responsum, for at finde svar på, hvad det egentlig betyder, at friskolerne skal "stå mål med undervisningen i folkeskolen" jf. Grundlovens §76. Dette er aktualiseret af <link nyheder artikel>lovforslaget om styrkelse af kvaliteten for friskoler og private grundskoler, som bl.a. indebærer yderligere tilsynsstramninger samt et nyt krav om at sikre "demokratisk dannelse". Lovforslaget fremsættes den 6. oktober.

Tre professorer - tre perspektiver
Tre professorer fremlægger onsdag den 5. oktober ved en høring på Christiansborg perspektiver på, hvordan vi skal forstå og administrere bestemmelserne i Grundlovens §76.

  • Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret ved Københavns Universitet: "Undervisningsfrihedens frihed - en juridisk kulegravning af Grundlovens §76"
  • Lisbet Christoffersen, professor (mso) i ret, religion og samfund ved Roskilde Universitet: "Fra loven til skolen - et forvaltningsretligt blik på friskolernes tekst og praksis"
  • Ove Korsgaard, professor emeritus i pædagogik: "Fra frihed og folkestyre til demokratisk dannelse - et skole- og samfundsperspektiv"

Se <link kurser-og-arrangementer kursus>Program  

Med pengene følger kravene
Det er professor i forfatningsret Jens Elo Rytter, der har forstået kulegravningen af, hvordan grundlovens bestemmelser om at stå-mål-med skal forståes. Hans konklusioner er ikke umiddelbart positive for friskolerne, idet han slår fast, at med statstilskuddet kan staten i realiteten stille højere krav til friskolerne end til folkeskolerne. Hans pointe er, at grundloven ikke sikrer friskolerne statstilskud, hvorfor »Stå-mål-med«-kravet så at sige suspenderes i det øjeblik en friskole ønsker statstilskud.

Læs <link file:1322 download internal-link>responsum eller <link file:1321 download internal-link>sammenfatning

 

Få nyheder fra FRISKOLERNE!

Få nyt fra FRISKOLERNE via vores nyhedsbreve og vores nyhedsagent.

Du bestemmer selv, hvilke emner du vil have nyheder om - og du kan til enhver tid afmelde dig igen.
TILMELD dig nyhedsbreve og nyhedsagent.

Hele skolens forening!

I FRISKOLERNE er både ansatte, skolekredsmedlemmer og forældre automatisk medlemmer af foreningen gennem skolen. Ring til os, hvis du har brug for at løfte en sag politisk, eller hvis du har brug for konkret rådgivning. 

FRISKOLERNE

og Friskolernes Hus

Middelfartvej 77 - 5466 Asperup  
kontakt@friskolerne.dk

Telefon 6261 3013
Man-tors 9-12 og 12.30-15.00
Fredag 9-12